Hlavní obsah

Bobošíkovou, Okamuru a Dlouhého prý kvůli podpisům vyřadili z boje o Hrad

• Aktualizováno
Novinky, rsk

Ministerstvo vnitra údajně vyškrtlo tři z jedenácti kandidátů na hlavu státu. Informoval o tom Mediafax. Jsou jimi Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý. Okamura a Bobošíková však Právu řekli, že žádné informace o svém vyřazení nemají.

Foto: archiv, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Podle Mediafaxu tito tři kandidáti sice dodali potřebných 50 tisíc hlasů, ovšem po odečtení neplatných spadli pod tuto hranici. Oficiálně má ministerstvo vnitra oznámit výsledky kontrol petičních archů kandidátů na prezidenta až v pátek, agentura se však odvolává na zdroj z ministerstva.

"Kvůli nedostatečnému počtu hlasů po započítání procentuálního podílu chybovosti jednotlivých záznamů na petičních arších jsou neplatné kandidatury Jany Bobošíkové, Vladimíra Dlouhého a Tomia Okamury," citovala agentura zdroj.

Jana Bobošíková řekla Právu, že žádnými oficiálními informacemi o tom, že by byla vyřazena, nedisponuje. Pokud se to v pátek potvrdí, tak prý bude „velmi zvažovat odvolání“ k Nejvyššímu správnímu soudu a případně i Ústavnímu soudu.

„Sešli bychom se se Suverenitou a poradili se, co dál. Každopádně úniky informací a celý proces, že ministerstvo vnitra není schopné ztotožnit Miloše Zemana, je podivný. A nechce se nám půl roku naší práce jen tak zahodit do koše, kvůli velmi nepřehlednému, podezření zakládajícímu procesu bez veřejné kontroly,“ řekla Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Senátor Tomio Okamura

Okamura: Pokud by hlasující existovali, je to na stížnost

Podobnou taktiku jako Bobošíková zřejmě zvolí i senátor Okamura, který také žádné informace o tom, že by byl vyřazen, nemá.

„V případě, že lidé, kteří se podepsali na mé petici, neexistují, pak není co řešit, skládám zbraně a je po všem. Pokud by se ukázalo, že skutečně existují a vyjádřili vůli mě nominovat jako kandidáta, tak to je na stížnost k NSS,“ řekl Okamura.

Senátor považuje za protiústavní, kdyby byl někdo vyřazen jen na základě překlepu. „Pokud lidé existují, podepsali se, ale byli vyřazeni za malé formální chyby, pak to je na stížnost. Ministerstvo totiž vůbec nekontrolovalo pravost podpisů,“ dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vladimír Dlouhý

Jednotliví kandidáti po vypršení lhůty pro sběr hlasů uvedli, že nasbírali tyto počty: Bobošíková 55 tisíc, Dlouhý 60 tisíc, Okamura 61 500.

Po sečtení hlasů se však objevila informace, že mnoho z nich je neplatných.

Závod o Hrad na Stream.cz

Závod o Hrad je produkčně nejnáročnější pořad Stream.cz v tomto roce. Redakce oslovila všechny prezidentské kandidáty s jedinou podmínkou, aby si vybrali libovolnou sportovní aktivitu, kterou by předvedli před kamerou. Ve hře byly i šipky, šachy či bowling. Díly seriálu: Tenis s Přemyslem Sobotkou, Fotbal s Jiřím Dienstbierem a Rallye s Janou Bobošíkovou.

Prezidentské volby se uskuteční 11. a 12. ledna 2013. O dva týdny později se eventuálně bude konat další kolo volby, pokud prezident nevzejde už z prvního.

Reklama

Výběr článků

Načítám