Hlavní obsah

Bobošíková: Blížíme se k sedmi procentům, ukazují naše průzkumy

Novinky, val
Aktualizováno

Hostem předvolebního chatu Novinek byla ve čtvrtek lídryně volebního bloku Hlavu vzhůru Jana Bobošíková. Překvapivě sdělila, že jim jejich průzkumy ve volbách predikují sedmiprocentní podporu. Výsledky oficiálních šetření přitom bloku Hlavu vzhůru zatím předpovídají mnohem nižší výsledek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Bobošíková

Článek

Bobošíková v debatě odmítla domněnku, že by její straně, která se ohání podporou Václava Klause, mohla náklonnost exprezidenta, jenž si rozhněval velkou část veřejnosti kvůli lednové amnestii, poškodit. Sama tvrdí, že s Klausem nešlápla vedle, naopak jí díky němu vzrostly preference.

„Podpora Václava Klause nám pomáhá, podle našich průzkumů se blížíme sedmi procentům a už teď víme, že hlas pro Hlavu vzhůru nebude hlasem vyhozeným,“ prohlásila.

Čísla posledních oficiálních průzkumů jsou přitom sedmiprocentní podpoře na hony vzdálená. Blok Hlavu vzhůru se buď pohybuje kolem jednoho procenta voličských hlasů, nebo jej agentury zahrnují do kolonky „ostatní strany“ spolu s dalšími menšími uskupeními.

Bobošíková má naopak jasno, že Česká televize, která pravidelně zveřejňuje své průzkumy v jednotlivých krajích, může jejich prostřednictvím některé strany poškozovat.

„ČT manipuluje volbami kontinuálně. Až budeme v Poslanecké sněmovně, uděláme všechno proto, aby došlo k nápravě,“ uvedla s tím, že se těší, až v parlamentu předloží „zásadní změnu zákona o ČT“.

Zatím však Bobošíková odmítla předvídat, s kým by po případném volebním úspěchu navázala spolupráci. „Koalice se uzavírají po volbách. Nechci se nyní nikterak zásadně vymezovat, jak to činí například paní Němcová z ODS,“ konstatovala.

„S pokorou čekáme, jak rozhodnou občané, a víme, že naše země potřebuje svornost. Proto se budeme snažit svornost hledat. Nechceme ve Sněmovně rozeštvávat, vymezovat se, chceme spolupracovat a pracovat pro Českou republiku,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám