Hlavní obsah

Volby by podle průzkumu vyhrála ČSSD, do Sněmovny by se dostalo dalších šest stran

Praha

Předčasné volby by vyhrála ČSSD s 29 procenty hlasů. Za ní by skončilo hnutí ANO, KSČM, TOP 09 a ODS. Do Sněmovny by se dostala také KDU-ČSL, na pětiprocentní hranici, která je nutná pro vstup do dolní komory parlamentu, je SPOZ. Vyplývá to z průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jehož strana by podle průzkumu vyhrála ve volbách.

Článek

Mimo Sněmovnu by zůstalo hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury, které by podpořilo 4,5 procenta voličů. O procentní bod méně má Strana zelených.

Podle průzkumu si největší přírůstek voličů připsalo ANO podnikatele Andreje Babiše, které by nyní mělo o dva procentní body víc než při průzkumu z minulého týdne. O procentní bod si polepšili lidovci a zemanovci. Naopak nejvýraznější úbytek vykázali komunisté, které by nyní volilo o 3,5 procentního bodu méně lidí. O jeden procentní bod přišla TOP 09, o půl bodu ODS.

Strany, které by se dostaly podle průzkumu do Poslanecké sněmovny
stranahlasy (v %)
ČSSD29
ANO13
KSČM11
TOP 099,5
ODS8,5
KDU-ČSL6,5
SPOZ5
Zdroj: ČT/TNS Aisa

Podle průzkumu se také mírně zvyšuje počet lidí, kteří chtějí jít volit. Určitě chce jít k volbám 57 procent dotázaných, 16 procent možná přijde. Určitě nehodlá volit 14 procent voličů.

Tři týdny před volbami je už podle průzkumu velká část lidí rozhodnutých zúčastnit se hlasování má svého favorita. Čtyřicet procent dotázaných je rozhodnuto, koho bude volit, 29 procent je pravděpodobně rozhodnuto. Možnou změnu volby uvádí 26 procent lidí, pět procent říká, že pravděpodobně ještě svou vybranou stranu změní.

Většina lidí je také přesvědčena, že úroveň politické scény se po volbách nezmění. Myslí si to 54 procent dotázaných. Podle 34 procent lidí se úroveň politiky zhorší, zlepšení očekává 27 procent dotázaných.

Průzkumu se zúčastnilo 800 voličů a jeho statistická odchylka je 1,2 procenta u stran s menší podporou až tři procenta u stran s vysokou podporou.

Reklama

Výběr článků

Načítám