Hlavní obsah

Do Sněmovny by se dostal Okamurův Úsvit místo zemanovců, ukázal průzkum

Aktualizováno

Do Poslanecké sněmovny by se nyní ve volbách dostalo sedm stran. Patří mezi ně například i lidovci a hnutí Úsvit přímé demokracie. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by ale nepřekročila SPOZ. Volby by vyhrála ČSSD před KSČM a hnutím ANO 2011. Vyplývá to z průzkumu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi (ČT).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Senátor Tomio Okamura

Článek

Stejný průzkum, který TNS Aisa uskutečnila před dvěma týdny, ještě předpovídal úspěch osmi stranám. Byla mezi nimi i SPOZ a také zelení, kteří v aktuálním průzkumu získali už jen tři procenta hlasů. Nad pětiprocentní hranici se naopak posunuli lidovci.

Volby by vyhráli sociální demokraté se ziskem 29 procent hlasů, druhou KSČM by volilo 14,5 procenta lidí. Hnutí ANO 2011 by získalo 11 procent, o půl procenta horší by byla TOP 09. Devět procent voličů by hlasovalo pro ODS. Lidovcům průzkum přisuzuje 5,5 procenta hlasů, Úsvitu pak pět procent.

Volební model podle TNS Aisa (v procentech)
ČSSD29
KSČM14,5
ANO 201111
TOP 0910,5
ODS9
KDU-ČSL5,5
Úsvit5
zdroj: ČT/TNS Aisa

K volbám by určitě přišlo 52 procent oprávněných voličů, dalších 19 procent lidí s účastí "spíše počítá".

Průzkum se uskutečnil od 18. do 24. září, zúčastnilo se jej 1051 lidí. Dopadl podobně jako poslední průzkum agentury CVVM, podle kterého by rovněž zvítězila sociální demokracie před KSČM a ANO 2011. Kromě nich by se ale podle CVVM už do Sněmovny dostaly pouze TOP 09, ODS a SPOZ. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám