Hlavní obsah

Blonďatá bestie opět na scéně. Tentokrát i s Mazánkem a Kolibříkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Některé výroky z procesu v kauze údajné korupce uvnitř vládní strany Věci veřejné (VV) nebo ze zveřejňovaných telefonických hovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) s lobbistou Romanem Janouškem si v neděli připomněli návštěvníci A Studia Rubín. Divadlo uvedlo pokračování loňské úspěšné politické satiry, tentokrát pod názvem Blonďatá bestie vrací úder. Představení podobně jako loni provázely výbuchy smíchu obecenstva.

Blonďatá bestie se vracíVideo: Novinky

 
Článek

Před diváky dnes jako první předstoupil herec a spoluautor politického kabaretu Ondřej Pavelka. "Žili byli Mazánek a Kolibřík," zahájil pohádkově satiru s odkazem na přezdívky, které pro sebe v telefonátech používali Bém s Janouškem. Pavelka celé představení působil především jako moderátor děje, na chvíli se objevil i v roli předsedy VV Radka Johna.

Ve hře se střídaly především dvě dějové linie. Jedna byla inspirována procesem s šéfem poslanců VV Vítem Bártou a nyní již bývalým poslancem VV Jaroslavem Škárkou. Druhá pak telefonáty Béma s Janouškem.

Při scénách od soudu před diváky na stranu žalobců usedli herci Jan Vlas jako Škárka a Barbora Poláková v roli bývalé poslankyně VV Kristýny Kočí. K protějšímu stolu obžalovaných se posadil představitel Bárty, herec Lukáš Příkazký. Soudce byl po většinu času divákům skryt za zdí, "aby nešel korumpovat", jak vysvětlil Pavelka.

Herci pak připomněli některé výroky, které nedávno zazněly v soudní síni. Například Poláková, když vypovídala jako Kočí, líčila, jak dostala obálku s penězi. Dala vzpomenout i na loňské představení Blonďatá bestie, jehož hlavní předlohou byly výroky Kočí z nahrávky rozhovoru několika členů VV. Části výpovědi totiž prezentovala formou známé písně Nevinná.

Jako znalec - lékař se před diváky objevil i gastroenterolog Jan Martínek, který vystupoval i v původním scénickém čtení Blonďatá bestie. Tentokrát se snažil odpovědět na dotaz, zda "jsme v prdeli".

Doktor Gripen

Scény ze soudní síně se střídaly s hranými hovory Béma s Janouškem, které představovali Příkazký s Vlasem. "Prosím tě, jsi taky Colombo?" ptal se Příkazký - Bém v první z nich. "Jak je potřeba, Kolibříku," odpověděl mu Vlas - Janoušek. "Tady se stalo něco divného, a až budu vědět co, tak vám to řeknu," reagoval na jejich slova Pavelka s odkazem na to, co řekl nedávno Janoušek novinářům poté, co údajně v opilosti havaroval, přejel ženu a dopadla ho policie.

Do představení zasahovala i postava, která seděla mezi diváky, a s odkazem na známé kauzy postupně vystupovala pod jmény "Mostecký uhelný", "inženýr Pandur" a "doktor Gripen". Na pochmurnou promluvu inženýra Gripena o tom, že dostal "za letadla bokem tři miliardy" a nikomu to nevadí, navázala ne příliš optimistická závěrečná píseň.

Režisér Tomáš Svoboda již dříve uvedl, že počítá s reprízami. Nevyloučil pokračování po vynesení rozsudku v kauze údajné korupce v rámci VV, v níž obžaloba viní Bártu z toho, že se pokoušel uplatit tehdejší poslance strany Kočí a Škárku.

Hlavní líčení má pokračovat již příští týden ve středu. Loňské představení, ve kterém šlo především o výroky Kočí na nahrávce z kavárny, zaznamenalo divácký úspěch a jeho záznam vyšel na DVD.

Reklama

Výběr článků

Načítám