Hlavní obsah

Blokádu kamiónu převážejícího koně ukončila policie

– CHOTĚBUZ

Blokáda kamiónu s nákladem živých koní, který na hraničním přechodu v Chotěbuzi na Karvinsku zastavili ekologové, skončila. Akci ale musel ukončit zásah policie. Jelikož se aktivisté nedočkali veterináře, který měl transport prověřit a zajistit nápravu nedostatků, zablokovali celý přechod.

Foto: Petr Meckel
Článek

Zasahující policisté asi dvě desítky lidí po několika minutách naložili do vozů a odvezli pryč. "V současné době je přechod v provozu a transport s koňmi pokračuje v cestě," řekla před 15:00 mluvčí severomoravské pohraniční a cizinecké policie Daniela Vlčková.

"Jsme zatčeni a čekáme na výslech," řekl Michal Kolesár z organizace Ochránci hospodářských zvířat. Podle něj se policisté během zásahu chovali slušně a nepoužívali násilí.

Kolesár tvrdí, že transport nebyl v pořádku. "Koně nesou stopy po bití a nejsou napájeni. Zvířata jedou až z Litvy a nebyla po 24 hodinách cesty vyložena na veterinární stanici. Řidič má ale papíry v pořádku, což je nepochopitelné," podotkl. Dodal, že výsledek dnešní akce je rozhodně neodradí. "Upozorňujeme na celoevropský problém. Jsme připraveni pokračovat akcemi, kteří mnozí označují za příliš tvrdé. Není jiné cesty," řekl Kolesár. Nechtěl však upřesnit, co konkrétně aktivisté chystají.

Naposledy kamióny ekologům ujely

O podobnou blokádu se členové organizace Ochránci hospodářských zvířat v Chotěbuzi pokusili už začátkem července. Tehdy se jim ale nepodařilo zastavit žádný transport zvířat. "Na polské straně řidiče někdo informoval a kamióny odkláněl na jiné přechody," řekl tehdy ČTK aktivista Michal Kolesár. Společně s několika desítkami demonstrantů chtěl upozornit na týrání hospodářských zvířat při dlouhých mezinárodních transportech.

Podle ekologů chovatelé vypraví na jatka ročně 300 000 transportů se živými zvířaty. "Dohromady se tak přepraví 312 miliónů zvířat. Z toho 100 000 zahyne při dopravních nehodách," uvedl Kolesár. Přepravovaná zvířata pak trpí žízní, hladem a vysílením. "Jsou ve stresu a mnohdy nemohou stát na vlastních nohou. Pak je nešetrně popohánějí elektrickými šoky. Často se k nim řidiči bez požadované kvalifikace chovají velmi brutálně," doplnil.

Anketa

Měly by být zpřísněny podmínky pro transport zvířat?
Ano
89,5 %
Ne
10,5 %
Celkem hlasovalo 277 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám