Hlavní obsah

Blíží se promlčení. Praha chce po Bémovi a spol. vymáhat škodu za Opencard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští radní v úterý odsouhlasili podání žaloby, jejímž prostřednictvím by se hlavní město mělo domáhat náhrady škody, která mu vznikla v kauze Opencard. Škodu chce vymáhat po bývalých radních v čele s bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS). Potvrdil to mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

"Jedná se o složitý problém a úřad jej řeší více než rok. Dnes radní rozhodli o podání žaloby na náhradu škody," řekl v úterý Hofman.

Radní uložili ředitelce magistrátu Martině Děvěrové, aby žalobu ve spolupráci s úředníky a právními poradci dopracovala. Přitom bude určena výše škody.

Kdy vznikla škoda?

V médiích se dříve objevila informace, že Praha žalobu musí podat do letošního 5. prosince, jinak nebude mít nárok škodu uplatňovat. "Dříve avizovaná lhůta neodpovídá závěrům naší právní kanceláře. Škoda vzniká až od momentu prodražení," řekl Hofman.

Konkrétní datum, od kdy prodražování začalo, neuvedl. Kdy bude znění žaloby dokončeno, není jasné. Podle Hofmana rada ředitelce uložila dva takzvané kontrolní termíny. "Jeden z nich je ke konci letošního roku, druhý k 31. březnu 2017," řekl.

Podle zastupitele a předsedy magistrátního výboru pro legislativu Ondřeje Mirovského (SZ/Trojkoalice) by podání žaloby mělo vést ke stíhání politiků zodpovědných za předraženou kartu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Bém

Žalobu může Praha podle Mirovského podat na základě právních posudků, které měly vystopovat politickou zodpovědnost za Opencard. Zabývat se odpovědností rady vedené Bémem, která smlouvy na Opencard schvalovala, výbor pro legislativu doporučil zhruba před měsícem.

„Rozhodnutí radních považuji za správné, protože je všem zcela zjevné, že vlastní odpovědnost za předraženou Opencard nesou především politici. Nyní je potřeba celou kauzu detailně a nezávisle posoudit,” dodal k rozhodnutí radních.

Dřívější žaloby hlavního města o náhradu škody v kauze Opencard směřovaly na úředníky, někteří z nich už byli odsouzeni.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karta Opencard stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Od letošního března ji začalo město nahrazovat novou kartou Lítačka.

Reklama

Výběr článků

Načítám