Hlavní obsah

Blažek: Pokud Zeman jmenuje předsedu ÚS, soud to paralyzuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě, že by dosluhující hlava státu Miloš Zeman jmenovala nového předsedu Ústavního soudu (ÚS), chod soudu by to mohlo vnitřně paralyzovat a bylo by to podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nešťastné. Řekl to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

„Někteří ostatní soudci podle mých zkušeností nebudou respektovat takto jmenovaného předsedu Ústavního soudu. Tato varianta je reálná a hrozí vždycky, když má osazenstvo úřadu nebo soudu pocit, že jejich předseda tam nebyl dosazen z pozice práva. Chod ústavního soudu by se mohl vnitřně paralyzovat,“ uvedl Blažek.

Mohlo by se pak podle něj například stát, že se pracovníci soudu nedostaví na plénum, které by nový šéf svolal. Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) řekla, že by došlo „k neklidu v justici“.

Prezidentovi Zemanovi proto prý vyjádřila svůj názor, že by nebylo správné nového předsedu ÚS jmenovat. Ten se o tom však nechtěl nadále bavit.

Právník: Předčasně jmenovat šéfa ÚS? Zemanův exces

Domácí

Podle místopředsedy Vrchního soudu v Praze Roberta Fremra by Zeman jednal protiústavně.

„Kdyby (Zemanem jmenovaný) předseda Ústavního soudu akceptoval tento z mého pohledu zjevně protiústavní krok, tak by se kompromitoval sám, a nejen jako předseda ÚS, ale i jako ústavní soudce jako takový. Jeho úkolem je strážit Ústavu, a kdyby akceptoval tento krok, který Ústavu destruuje, tak by to pro něj znamenalo kariérní pochybení,“ uvedl Fremr.

Upozornil také, že předseda ÚS musí být vybrán ze současných soudců tohoto justičního orgánu.

Aktuálnímu předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému končí mandát po dvaceti letech letos v srpnu, tedy pět měsíců poté, co končí funkční období prezidentu Zemanovi. Ten řekl, že má k dispozici analýzu, podle níž neexistuje právní překážka, aby před vypršením mandátu jmenoval nástupce Rychetského.

Amnestie se nepřipravuje

Podle ministra Blažka se v současné době nepřipravuje amnestie ke konci funkčního období prezidenta Zemana. Potvrdil tak dřívější slova hlavy státu. K vyhlášení amnestie by na rozdíl od prezidentské milosti potřeboval podpis premiéra.

„Amnestie se dávají jednou za dlouhý čas a musíme si uvědomit, že ti prezidenti s tím nemají praktickou zkušenosti, a dokonce ani aparáty ne,“ řekl Blažek k předchozím amnestiím, které vyhlásili prezidenti Václav Havel a Václav Klaus.

Blažek však nepodporuje návrhy na nutnost kontrasignace i pro prezidentské milosti, protože by se pak mohly stát nástrojem politického obchodu.

Zároveň také není příznivcem Zemanova převedení práva udělovat milosti na ministerstvo spravedlnosti, ke kterému se uchýlil v roce 2013.

„Já nemám rád přenášení pravomocí, je to odpovědnost prezidenta podle Ústavy, takže beru jako praktičtější pravomoc na ministerstvo spravedlnosti nepřenášet. Je to lepší, spravedlivější a možná i lidštější, protože přístup aparátu je jiný,“ doplnil ministr Blažek.

Zeman při nástupu do funkce stanovil, že milosti bude udílet jen u závažných zdravotních a humanitárních důvodů. Přesto ji udělil bývalému šéfovu Lesní správy Lány Miloši Balákovi nebo doživotně odsouzenému dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi.

Zeman: Oba kandidáti budou očistec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám