Hlavní obsah

Mám jim co vracet. Blažek si pochvaloval komunikaci s bývalou vládou i Babišem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) ve středu na plénu Sněmovny chválil bývalou vládu ANO a ČSSD i bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl, že s ním za jejich éry bezproblémově komunikovali, a proto jim nyní má co vracet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (ANO) a Pavel Blažek (ODS).

Článek

„Chci tady klidně i veřejně prohlásit, že když jsem byl opoziční poslanec, tak si nemohu stěžovat na předchozí vládu ve smyslu, že když jsem se na něco zeptal, tak se se mnou nikdo nebavil a byla to nějaká arogance. Vůbec ne, tak to nebylo,“ uvedl na plénu Blažek.

„Stávalo se, že mi nějaký ministr třeba řekl, že tohle mi říct nemůže z nějakého důvodu. Ale nevzpomínám na předchozí vládu ve smyslu, že komunikace neprobíhala, a platí to i o bývalém předsedovi vlády. Nemám důvod to tu nahlas říct,“ pokračoval. „Říkám to proto, že mám co vracet. Tak to má fungovat. Takhle funguje lidský model demokracie,“ zdůraznil ministr.

Reagoval tak na projev poslankyně hnutí ANO Heleny Válkové, která ho chválila za novelu o soudnictví ve věcech mládeže. Dolní komora normu ve středu schválila ve třetím čtení.

Stačí říct ne. Definice znásilnění se změní, rozhodla Sněmovna

Domácí

„Já už si s tím děkováním dneska připadám velmi nezvykle, ale chtěla jsem poděkovat ministerstvu spravedlnosti za tuto novelu,“ uvedla na plénu Válková.

I když předloha podle ní byla zpracována částečně z donucení a pod tlakem evropských orgánů, tak se s ní legislativci ministerstva spravedlnosti podle Válkové „vypořádali dobře“. „Ať to tu zazní konstruktivně i ze strany opozice, že práce byla dobře odvedena, pane ministře,“ zdůraznila.

„Jsme schopni se dohodnout“

Blažek dával svá slova do souvislosti s tím, co poslance čeká ve čtvrtek. Ve Sněmovně se totiž koná mimořádná schůze z popudu hnutí ANO s názvem „Vymlčené korupční kauzy vládních stran“. Zástupci opozice se chtějí na jednání zabývat zejména kauzou „kampelička“, tedy Podnikatelskou družstevní záložnou, v níž měl v minulosti uložené peníze i premiér a předseda ODS Petr Fiala.

„Budeme se celý den navzájem hanět,“ předpokládá Blažek. „Je normální a mělo by to být normální, že kromě hanění, pokud jsme schopní se na nějakých věcech domlouvat, tak tu veřejně říct, že se bavíme normálně o správných věcech a jsme schopni se na nich dohodnout,“ upozornil ministr spravedlnosti.

Dodal, že je znepokojen sociálními sítěmi, kde se podle něj „neustále vyžaduje, aby se zástupci koalice a opozice navzájem nenáviděli“. „To není cesta,“ uvedl. Za svá slova sklidil potlesk.

Blažek je známý tím, že se „domluví s každým“. Se zástupci opozice má ve Sněmovně dobré vztahy, a když vznikala vláda Petra Fialy, jednal o ní na Hradě u tehdejšího prezidenta Miloše Zemana.

Podle novely o soudnictví ve věcech mládeže by děti mladší 15 let mohly získat více práv v případě, že se jejich počínáním bude zabývat policie. Policisté jim při prověřování činu nově budou muset zajistit přítomnost advokáta. Opatření si podle odhadu ministerstva spravedlnosti vyžádá od 23 do 25,5 milionu korun ročně. Předloha nyní zamíří do Senátu.

Sněmovna má víc mimořádných schůzí než řádných. Důvody i názvy jsou někdy bizarní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám