Hlavní obsah

Bitvu na Vítkově viděly tisíce lidí

Právo, trj

Ačkoli kulaté, 600. výročí bitvy na Vítkově, nastane až za šest let, letošní provedení přilákalo tisíce lidí. Bojovalo asi sto válečníků, a to historickými zbraněmi včetně těch střelných. Nechyběl útok křižácké jízdy na husitský srub.

Foto: Petr Janiš, Právo

Husitský srub se brání útoku

Článek

Srub byl letos čtyři metry vysoký a před bitvou posloužil jako dějiště první pražské defenestrace, která se odehrála na konci července 1419. Konšelé byli sice jen dva a nikoli dvanáct, ale za to zvládli pád za 4 metrů bez úhony. Pro zjednodušení bylo letos na Vítkově důvodem pro vyhazování purkmistra a dalších z okna předchozí vrhání kamenů a nikoli spor o akademické svobody a přijímání pod obojí.

Foto: Petr Janiš, Právo

Byla vidět jasná početní převaha vojsk vedených Zikmundem.

Bitvu na Vítkově avizoval střet mezi tábority a křižáky u Spáleného Poříčí, který se odehrál v květnu 1420. Táborité se ubránili na břehu Sázavy jízdě a stáhli se do Prahy, kde posílili nevelkou Žižkovu posádku.

Foto: Petr Janiš, Právo

Pro velký zájem se v sobotu konají bitvy dvě. Kdo nestihl tu první ve 13. Hodin, může zhlédnout ve 20.15 ještě jednu.

Při demonstraci vítkovské bitvy ze 14. července byla vidět jasná početní převaha vojsk vedených Zikmundem a neuvěřitelná odvaha obránců Prahy. Jen se nezpíval chorál. Zato duněly palné zbraně a třískaly o sebe meče, sekery, sudlice, pavézy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Třískaly o sebe meče, sekery, sudlice, pavézy.

Pro velký zájem se v sobotu konají bitvy dvě. Kdo nestihl tu první ve 13. hodin, může zhlédnout ve 20.15 ještě jednu.

„Na Vítkov je možné se dopravit bezplatnou kyvadlovou dopravou od metra C Florenc, jejíž autobusy budou vozit lidi na Ohradu,“ uvedl mluvčí Prahy 3 Slavomír Kněnický. Akce se dějí pod záštitou starostky Vladislavy Hujové (TOP 09) a žižkovské radnice.

Foto: Petr Janiš, Právo

Srub před bitvou posloužil jako dějiště první pražské defenestrace.

Aby toho nebylo málo, návštěvníci se mohou zúčastnit i upálení Mistra Jana Husa, od něhož 6. července uplynulo už 599 let. Několik skupin historického šermu zrekonstruuje na Vítkově i bitvu u Sudoměře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám