Hlavní obsah

Bitva u Hradce poprvé po 28 letech nebude

Právo, Ludmila Žlábková

Dne 3. července 1866 došlo v okolí vrchu Chlum u Hradce Králové k největší polní bitvě na území Čech. Na stejném místě se už po léta v tento čas scházejí tisíce lidí z celého světa, aby si událost připomenuly a uctily oběti krvavé řeže. Letos poprvé po 28 letech se tu kvůli pandemii velká bitevní ukázka neuskuteční. Vzpomínková akce proběhne v okleštěné podobě.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jeden z originálních dobových exponátů na výstavu v Muzeu války 1866.

Článek

Vzpomínkovou akci k 154. výročí bitvy zahájí v pátek v 18 hodin zvonění zvonu Augustin na královéhradecké Bílé věži.

„Program vzpomínkových akcí byl s opatřeními v souvislosti s epidemií koronaviru zredukován. Návštěvníci tak bohužel přijdou o divácky nejatraktivnější části programu: dostaveníčko v roce 1866 v Hradci Králové a velkou bitevní scénu na Chlumu,“ uvedl ředitel projektu Radek Balcárek.

Nacházíme se na bojišti, které se co do významu i počtem bojujících i padlých rovná bitvě na Sommě, u Verdenu, ale i třeba Stalingradu či Normandii.

Připravená bude alespoň malá ukázka bitevní vřavy. „Na poslední chvíli se díky uvolnění omezujících opatření podařilo připravit menší bitevní srážku v lese Svíb u Čistěvsi, která se uskuteční v sobotu od 15 hodin,“ prozradil Balcárek.

Tématem letošní ukázky mělo být důstojné připomenutí úlohy saského korunního prince Alberta v bitvě.

Poslední bitva druhé světové války v Evropě se odehrála u Příbrami. Čtyři dny po uzavření míru

Domácí

O víkendu také zahájí sezonu Muzeum války 1866 na Chlumu a představí aktualizovanou expozici.

„Bude více flexibilní, výuková. Měla by událost představit nejen ohromujícími čísly zúčastněných vojáků, ale podat celkový dějinný kontext. Vždyť se nacházíme na bojišti, které se co do významu i počtem bojujících i padlých rovná bitvě na Sommě, u Verdenu, ale i třeba Stalingradu či Normandii,“ upozornil ředitel muzea Jan Hrubecký.

Součástí programu bude například i přednáška o archeologii prusko-rakouské války, konkrétně o tom, co je možné zjistit z vojenských hrobů na základě analýzy osobních předmětů vojáků.

„Také jsme vyslyšeli volání mnohých, že nemáme v expozici vystaveny originály předmětů, které se našly na bojišti. Protože ty jsou bezpečně uloženy v depozitářích. Na víkend jsme mimořádně alespoň část sbírkových předmětů vystavili,“ upozornil Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech, které chlumské muzeum spravuje. Kromě jiného tu budou ke zhlédnutí též originální části výzbroje a výstroje bojujících armád.

Pražské gymnázium odhalilo desku válečnému letci Dudovi, účastníku bitev o Francii a Británii

Věda a školy

V letošním roce nebude z Hradce Králové na Chlum organizována sobotní kyvadlová autobusová doprava, stejně tak nebude v provozu tržiště řemesel ani stánkový prodej. V areálu bude možno zaparkovat na odstavné ploše, navštívit vojenské polní ležení, Muzeum války 1866 a rozhlednu.

Bitva u Sadové nebo též zvaná bitva na Chlumu, vyvýšenině nedaleko Hradce Králové, která byla vyvrcholením prusko-rakouské války z roku 1866, byla jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července 1866, kdy se v jediném dni střetlo 436 tisíc vojáků. Po krvavém boji zůstalo na místě na 16 tisíc mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

PROGRAM VZPOMÍKOVÝCH AKCÍ
Pátek 3. července
Hradec Králové
18.00Slavnostní zvonění zvonu Augustin
Bojiště na Chlumu
14.00Slavnostní odhalení opraveného památníku padlých pruského 7. westfálského pěšího pluku č. 56 na kostelním hřbitově v Probluzi
15.30Otevření upravené expozice Muzea války 1866
16.00Paměť tesaná do kamene, přednáška o významu sepulkrálních památek
18.00Zádušní mše za padlé z bitvy 3. 7. 1866 v kostele Proměnění Páně na Chlumu
22.15Pochodňový průvod obcí Chlum, pietní akt na pruském hřbitově
Sobota 4. července
Bojiště na Chlumu
10.00Program pro děti v Muzeu války 1866, průběžně celý den do 18 hodin
11.00Pietní akt u Baterie mrtvých
12.30Výbava rakouského vojáka prusko-rakouské války pohledem archeologie
14.00Pochod vojáků k lesu Svíb
14.45Pietní akt u pomníku 8. praporu polních myslivců u lesa Svíb
15.00Útok Poeckhovy brigády v lese Svíb. Bitevní srážka na autentických místech bojiště
17.30Seminář Jak postupovat při náhodném nálezu válečného hrobu z r. 1866

Reklama

Výběr článků

Načítám