Hlavní obsah

Biatlon upíná oči sportovního světa na Vysočinu. Místním mění život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Město na Moravě

Obrovská dopravní omezení, potíže s parkováním, všude spousta lidí, hluk. Ale také nadšení a radost, pozitivní reklama světových rozměrů a finanční návratnost. To všechno představuje mistrovství světa v biatlonu, které už za pár dnů zasáhne do běžného způsobu života obyvatel Nového Města na Moravě i podstatné části severovýchodu Kraje Vysočina.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zrekonstruovaná Vysočina Aréna, v níž se uskuteční mistrovství světa v biatlonu.

Článek

Očekává se, že do Vysočina Arény zamíří během šampionátu v termínu 7. až 18. února na 200 tisíc lidí, v průměru přes dvacet tisíc denně. Silnice I/19 před Novým Městem i úseky některých dalších silnic budou uzavřené, některé se zjednosměrní, řidiče čekají zácpy a objížďky.

„Problémem je současné teplo. To totiž neumožňuje využít k parkování nezpevněné plochy, bude se muset stát na silnicích,“ pojmenoval starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (socdem) největší potíž.

Není ale jediná. Starosta si je vědom, že akce tak obřích rozměrů nemůže nemít nepříznivé dopady i na další oblasti. Ryzí nadšení, které provázelo stejný podnik před jedenácti lety, ztratilo na síle. „Lidi se pořád těší, ale víc si hlídají svoje zájmy. Po covidu se doba změnila, lidé jsou citlivější na všechno, co jim komplikuje život. Není to jen v biatlonu či jen u nás,“ míní starosta Šmarda.

Jizerská 50 byla zrušena

Domácí

Návštěvníci chtějí vyšší kvalitu

„Kapacita ubytování v oblasti se zhruba půlhodinovou dojezdovou vzdáleností od Vysočina Arény je asi osm tisíc lůžek, což je na takový region dost. Víkendy jsou nyní vesměs plné, v týdnu se ještě dá něco najít,“ vyčetl ze záznamů ředitel kanceláře destinační agentury Koruna Vysočiny David Štěpánek.

Jak doplnil, méně nároční fanoušci mohou nocleh objevit ještě třeba v ubytovně sportovního stadionu ve Žďáru nad Sázavou, v rekreačním objektu žďárského střediska Active ve Skleném či v internátu střední školy v Bystřici nad Pernštejnem, anebo individuálně v chalupách mimo booking.

„Ale hledání chce hodně času,“ poznamenal. Připojil se přitom k hlasům potvrzujícím zvyšování nároků. „Požadavky na kvalitu ubytování i stravování rostou,“ doložil faktem, že zařízení vyšších kategorií mají rezervace s ročním předstihem.

Ve středočeské Loučeni se závodilo v psím biatlonu

Domácí

Biatlon regionu víc dává, než bere

Všichni místní podnikatelé v cestovním ruchu nicméně nadšení ze šampionátu nesdílejí, jmenovitě se ale pod názor podepsat odmítli. Z reakcí vyplynulo, že souběh šampionátu s jarními prázdninami leckoho připravuje o jistotu lukrativního termínu. Řada dalších se ale i s tímto dokáže vyrovnat.

„Velké sportovní podniky jsou i kontraproduktivní. My tu třeba míváme ubytované sportovce a od covidu máme obavy z případné nákazy, takže je do restaurace omezený přístup pro veřejnost. Přicházíme tím o tržby. Ale copak se dá všechno vyjádřit v penězích? Řekněte kdekoli ve světě Nové Město na Moravě – a každý vám řekne biatlon. Takovou reklamu nemá ani většina velkých měst,“ jednoznačně se postavil do tábora příznivců akce Jiří Halva z Hotelu U Loubů ve Třech Studních.

Obdobné vyjádření poskytl Právu i Aleš Randáček z penzionu Statek U Kalinů z Vlachovic. Zdejší tři apartmány šampionát naplnil prakticky na celou dobu. „Chápu nevoli starousedlíků, že jim to narušuje běžný život. Ale ta chvilka v tom roce se dá vydržet a regionu to rozhodně víc přináší,“ je si jist.

Teploty budou stoupat až k 12 stupňům

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám