Hlavní obsah

Rakušan představil kvůli střelbě na FF opatření pro vyšší bezpečnost, oslovit chce i influencery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) představil Bezpečnostní radě státu 33 opatření, která reagují na loňskou tragickou střelbu na filozofické fakultě a mají zvýšit bezpečnost v České republice.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Zmínil například zavedení nové technologie pro odesílání varovných SMS v krizové situaci, tzv. cell-broadcast, kdy se varovná zpráva objeví přímo na displeji mobilního telefonu všech lidí v dané oblasti.

Rakušan chce také zvýšit množství prvosledových hlídek z 210 na 241. Chystá se informační kampaň, která se bude zaměřovat na krizové situace i téma psychických onemocnění.

Oslovit chce s tímto záměrem rovněž influencery, ti mají informace dostat k mladým lidem.

Mladík s nabitou pistolí přišel na den otevřených dveří brněnské pedagogické fakulty

Krimi

Premiér Petr Fiala (ODS) nastínil další program. Do 26. června má Rakušan dopodrobna rozpracovat jednotlivé návrhy a jejich náklady. Premiér se také vrátil k reakci integrovaného záchranného systému na tragickou střelbu.

„Opakovaně na jednání zaznívalo poděkování složkám IZS za způsob, jakým zvládly situaci a jakým řeší její následky a dopady,“ řekl předseda vlády.

Přítomen byl na jednání též prezident Petr Pavel. „Prezident vyjadřoval poděkování IZS. K opatřením žádné negativní komentáře neměl, vzal je na vědomí,“ přiblížil ministr vnitra.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) ještě před jednáním uvedl, že jeho resort přidá vysokým školám 200 milionů korun z evropských fondů na posílení bezpečnostních opatření.

Další peníze mají přijít z rozvojových programů ministerstva. Speciálně pro Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy pak resort vyhradil dvacet milionů korun z národních zdrojů.

„Cestou bezpečnostních rámů nepůjdeme“

Zdeněk Kalvach, bezpečnostní poradce Univerzity Karlovy, v minulosti vyloučil zavedení bezpečnostních rámů v univerzitních budovách.

„Touto cestou nepůjdeme. Aby se zabránilo vstupu člověka se zbraní nebo výbušninou, byl by nutný rám, rentgen a personál, který je schopen takovou kontrolu provést. Vytvářely by se fronty, není to reálné provozně ani personálně,“ prohlásil.

Co nejrychleji se má naopak zavádět systém varovných SMS, které se v případě mimořádného incidentu odešlou na předem určená čísla, například všem studentům a pedagogům dané fakulty.

Univerzita také ještě před tragickým incidentem koupila detektory, které rozpoznají zvuk výstřelu a okamžitě informují policii, zavádět se měly nejdříve v budově rektorátu na Ovocném trhu. Systém varovných SMS chce zavést rovněž například Masarykova univerzita v Brně.

Slovensko zvažuje detektory kovů ve školách

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám