Hlavní obsah

Bezpečnostní rada státu dala zelenou jednání o radaru

PRAHA

Účastníci středečního zasedání Bezpečnostní rady státu souhlasili s tím, aby Česká republika zahájila jednání s USA o vybudování radarové základny. Rada vládě uložila ustavit expertní tým, který připraví vyjednávací pozice země. Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) by schvalovací proces mohl trvat zhruba rok.

Článek

Rada také pověřila ministra vnitra Ivana Langera (ODS) průběžným vyhodnocováním bezpečnostních rizik. "Také jsme prostřednictvím vlády uložili ministrům, aby zahájili jednání se samosprávnými orgány a příslušnými výbory obou komor parlamentu," dodal Topolánek.

Prezident Václav Klaus uvedl, že umístění protiraketové základny u nás není "předem rozhodnutá věc" a že jednání se bude věnovat jednotlivostem, ve "kterých může být skrytý problém".

Topolánek připomněl, že finální dohoda s Američany by podléhala ratifikaci obou komor parlamentu a prezidenta republiky. Odmítl přitom, že by o základně měli rozhodovat občané v referendu.

"V Evropské unii je 14 států s podobnou základnou, nikde nepodléhalo její vybudování referendu. Nebylo ani referendum ke vstupu do NATO. V otázkách bezpečnosti Ústava referendum nepředpokládá," sdělil Topolánek.

Vztahy s Ruskem základna prý nenaruší

Premiér také reagoval na obavy, které ohledně vybudování základny ve Střední Evropě vyjádřili v minulých dnech vojenští představitelé Ruské federace. [celá zpráva]

"Ruská strana je informována a tento ojedinělý výkřik nenaruší vztahy mezi NATO a ČR na jedné straně a Ruskou federací na straně druhé," odvětil s tím, že plánovaný systém nemůže být použit na obranu před ruskými balistickými raketami.

Topolánek dodal, že NATO samo protiraketovou obranu připravuje. "Případná radarová základna USA na našem území by byla komplementárním systémem Severoatlantické aliance," poznamenal.

Předseda vlády odmítl srovnat vybudování americké základny s přítomností sovětských vojsk v Česku před rokem 1989. "To je nemístné. Tehdy nám bylo vnuceno, nyní je to suverénní rozhodnutí," řekl s tím, že území základny nebude vyjmuto z jurisdikce českých orgánů.

Rozhodnutí může vést ke změně vízové politiky USA

Topolánek uvedl, že rozhodnutí postavit u nás základnu Spojených Států může v konečné fázi prospět k omezení české vízové povinnosti vůči této zemi.

To potvrdil i ministr zahraničí. "Obě otázky spolu přímo nesouvisí, ale nálada v Kongresu se podstatně zlepší, když se ukážeme jako věrní spojenci USA," řekl Karel Schwarzenberg.

O omezení či zrušení vízové povinnosti rozhoduje právě Kongres USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám