Hlavní obsah

Běžec kvůli konci uhlí oběhne elektrárny. Za dva dny chce zdolat 260 km

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek v poledne vyrazil od ústeckého hlavního nádraží na svůj běh dlouhý 260 kilometrů amatérský běžec Roman Hřebecký. Chce běžet kolem uhelných lomů a elektráren až na Sokolovsko. Celou trasu má v plánu zdolat během 48 hodin. Chce tak svým způsobem upozornit na nutnost sociálně odpovědné spravedlivé přeměny uhelných regionů na Severu Čech.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Roman Hřebecký na startu běhu v Ústí nad Labem

Článek

Hřebecký vyrazil jen s batohem a spacákem, chce běžet, dokud to půjde. V plánu nemá běžet jen po rovince. Z Ústí vyrazil směrem na Milešovku, zdolat chce i Klínovec.

„Myslím, že první noc bude v cajku, poběžím, co to půjde. Přes den to taky půjde, myslím, že těžká bude ta druhá noc, která bude někde kolem Klínovce. Tam někde asi zalezu a na dvě tři hodiny se prospím a pak poběžím dál,“ nastínil plán běhu Hřebecký.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Trasa Hřebeckého povede i na Milešovku, zdolat chce i Klínovec

Trasa vede kolem uhelných elektráren, například Ledvice u Bíliny. Cestou mine i další nejvýznamnější elektrárny a velkolomy, které se zásadním způsobem otiskly do tváře a minulosti Ústeckého a Karlovarského kraje. Právě na problémy přechodu od uhlí k jiným zdrojům energie chce během upozornit.

„To, co sleduji, je debata lidí, kterých se to bezprostředně týká, kteří pracují v dolech, v uhelných elektrárnách, je tam kolem toho spousta jejich obav. Bojí se, mají strach a je podle mě důležité upozornit, že je potřeba na tyto lidi myslet,“ řekl Hřebecký.

Zápach sirovodíku, tisíce uhynulých ryb. V nádrži na Mostecku se zřejmě propadlo dno po těžbě

Krimi

Běh Hřebeckého nazvaný „48 hodin běhu mezi elektrárnami pro laskavější konec uhlí” chce pod stejnojmennou výzvou na portálu Darujme.cz vybrat mezi veřejností co nejvyšší částku na podporu energetické kampaně Hnutí DUHA.

„Cílem je upozornit na spravedlivou transformaci energetiky v ČR a přechod od uhlí k obnovitelným zdrojům energie. Podporují to i různé firmy, které souhlasily, že za uběhnutý kilometr darují dvě koruny. Aktuálně jsme na nějakých 25 tisících, mohli bychom se dostat až na částku kolem 50 tisíc korun,“ řekl Michael Kleinert z hnutí Duha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám