Hlavní obsah

Bezdomovci si mohou dojít pro roušky zdarma

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Povinnost nosit v obchodech či MHD respirátory nebo dvě chirurgické roušky přes sebe, která začíná platit od čtvrtka, dopadne i na lidi v nouzi nebo bez domova. Částečně pomoci se jim snaží stát, který jim přes potravinové banky rozdává chirurgické roušky zdarma. Jak to vypadá v praxi, natáčel štáb Novinek v azylovém domě v pražských Záběhlicích.

Lidé v nouzi či bez domova dostávají roušky zdarmaVideo: Novinky

 
Článek

„Mám z koronaviru hrozný strach. Souhlasím s tím, že se mají roušky nosit, ale jsou drahé a já si je nemohu dovolit, jsem tedy ráda, že nám je zde poskytnou,“ svěřila se Novinkám 71letá klientka záběhlického azylového domu.

Jiná klientka přiznala, že už si sama koupila 15 roušek a jeden respirátor ze svého malého rozpočtu. „Je to hrozně drahé, a vzhledem k tomu, že to není krátkodobá záležitost, tak jsem ráda, že nám tu nějaké poskytnou, nemohla bych si je neustále kupovat sama,“ poznamenala.

Respirátory budou povinné od čtvrtka. Podomácku ušité roušky končí

Domácí

O zpřísnění pravidel pro nošení ochrany dýchacích cest rozhodla vláda v pondělí. Důvodem jsou stoupající přírůstky nakažených koronavirem, šíření nakažlivější britské mutace i naplněné nemocnice. Vláda původně avizovala, že nová pravidla budou platit od úterka, nakonec platnost posunula na čtvrtek.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí uvedla, že vláda zároveň schválila i návrh na distribuci 7,5 milionu roušek ze skladu Správy státních hmotných rezerv do potravinových bank.

„Ty fungují skvěle a zaslouží mé poděkování. Odtamtud půjdou pomůcky do organizací sociálních služeb, a ty je pak předají svým klientům. Vyzvednout je pro své potřebné občany budou moci i obce. Organizace a obce tak přesunou pomoc přesně k těm lidem, kteří ji potřebují,“ uvedla Maláčová.

Přehledně: Co se od čtvrtka změní

Domácí

„Konkrétně naše středisko dostalo 600 kusů pro 30 klientů. Ty jim budeme rozdávat po dobu, na kterou to vystačí, pak si zažádáme o nové,“ řekl Novinkám vedoucí Azylového domu v Záběhlicích Lukáš Novotný s tím, že klienti mají o roušky zájem.

Foto: Novinky

Klienti Azylového domu Záběhlice mají o roušky zájem.

Roušky od státu jsou primárně určené pro lidi, kteří nemají dostatek finančních prostředků na základní potřeby, dále pro rodiny žijící v azylových domech či na ubytovnách, rodiny ve vyloučených lokalitách, osoby ve finanční tísni nebo osoby bez domova žijící na ulici či přespávající v noclehárnách.

Ministerstvo práce využilo k distribuci 15 potravinových bank a přibližně 1000 sociálních partnerů, jako jsou například azylové domy, noclehárny, domovy na půl cesty, nízkoprahová denní centra a podobně.

Rozvoz osobních ochranných pomůcek zajistili hasiči.

Karlovarští hasiči balíčkují roušky pro postižené okresy

Domácí

Možnost odběru pomůcek z potravinových bank budou mít i obce, které pak mohou zajistit distribuci pro ostatní potřebné občany – například seniory nebo osamělé osoby v hmotné nouzi. Předpokládá se distribuce v rozsahu jedno balení (50 kusů roušek) na jednu osobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám