Hlavní obsah

Bez dotací to nepůjde, poslankyně ANO se s ministrem přela o miliony pro agrobarony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I velké ziskové firmy musí dostávat dotace. V debatě s novým ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) to uvedla poslankyně ANO Margit Balaštíková jako reakci na záměr ministra narovnat rozdělení podpory mezi všechny zemědělce. Výborný se s Balaštíkovou, která je v ANO stínovou ministryní zemědělství, střetl v Partii na Primě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

Výborný, jenž se v týdnu ujal úřadu, tvrdí, že nezohledňuje malé či velké podniky, ale pozastavil se nad tím, zda je vhodné, aby milionové dotace dostávaly koncerny, které i díky nim dlouhodobě generují nemalé zisky.

Vláda podle jeho předchůdce Zdeňka Nekuly hodlá ušetřit 10,2 miliardy korun, jež formou dotací poskytoval Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vesměs velkým koncernům.

Cílem dotací bylo podle fondu „zvýšení kvality zpracování zemědělských produktů nebo zvyšování konkurenceschopnosti potravinářských podniků a podniků pro výrobu krmiv na evropském trhu“.

Miliony čerpaly Agrofert, Hamé i Madeta. Teď chce vláda dotaci zrušit

Domácí

Podle Balaštíkové budou velcí producenti v případě osekání dotací nekonkurenceschopní. „To je všude, Evropa vznikala na dotační politice. V Evropě jsou velké firmy a ty naše jsou proti nim malé,“ hájila poslankyně podporu pro firmy jako Agrofert či Madeta.

„Oni budou propouštět?“ položil si ministr řečnickou otázku s poukazem na koncerny žijící z dotací. „Každý, komu nabídneme, tak si z té ruky vezme,“ poukázal na to, že dotace pokřivují trh, a zopakoval, že úspory musí dopadnout na všechny.

Výborný: Odborníkem na zemědělství nikdy nebudu

PoliTalk

Poslankyně ANO, jehož předseda Andrej Babiš uložil koncern Agrofert do svěřenského fondu, následně ministra obvinila, že se debata vede pouze o agrobaronech, proti čemuž se Výborný důrazně ohradil s tím, že tento termín nepoužil a nemá jej ani ve svém slovníku.

Své působení v čele ministerstva hodlá Výborný řídit na základě dat a analýz a zakládá si na tom, že za ním nikdo z oboru nestojí.

Miliony čerpaly Agrofert, Hamé i Madeta. Teď chce vláda dotaci zrušit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám