Hlavní obsah

Bém: O sestavení vlády nestojím, Klaus by měl znovu pověřit Topolánka

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Jakub Mračno, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský primátor a bývalý první místopředseda ODS Pavel Bém odmítl, že by stál za úterním pádem vlády premiéra Mirka Topolánka. Zároveň popřel, že by měl zájem podílet se na případném sestavování nového kabinetu.

Článek

Bém později novinářům řekl, že by Klaus měl jmenovat premiérem opět Mirka Topolánka jako předsedu nejsilnější strany. Prioritou jsou však podle něj předčasné volby.

Kdyby prezident pověřil Béma, bylo by to podle primátora dovnitř ODS "třaskavé“, neočekává, že by Klaus zvolil takovéto nestandardní řešení. Topolánkovi Bém nechce radit, co má teď dělat, protože by prý udělal pravý opak.

Karty má v rukou prezident

Předseda vlády Béma ve středu v České televizi obvinil, že spolu s prezidentem Václavem Klausem stojí v pozadí vyslovení nedůvěry vládě. Tu vedle dvou bývalých poslankyň Strany zelených potopila i dvojice občanských demokratů Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý.

Bém odmítl, že by stál za pádem vlády, a zdůraznil, že všech 14 pražských poslanců vládu podpořilo.

"Jednání pana Topolánka považuji ve sportovní terminologií nejen za neférové a zbabělé, ale i za infantilní snahu zbavit se vlastní odpovědnosti. Základní povinností každé vlády je zajistit si ve Sněmovně podporu, to Mirek Topolánek bohužel nezvládl," řekl pražský primátor. Bém také dodal, že by od předsedy vlády očekával rozvahu a odpovědnost.

"O roli Tlustého, Béma a Klause od minulého podzimu v této hře snad nikdo nepochybuje,“ prohlásil ve středu Topolánek v pořadu ČT Události, komentáře. [celá zpráva]

Právě prezident nyní rozhodne, koho pověří sestavením nového kabinetu. Klaus však zatím ani nenaznačil, kdo by měl být tím, kdo bude nový kabinet sestavovat. Pouze jeho tajemník Ladislav Jakl ve středu v ČT naznačil, že to nemusí být nutně Topolánek. [celá zpráva]

Premiér se ve čtvrtek odpoledne vypraví na Hrad a předá prezidentovi demisi své vlády. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Topolánek: Za pádem vlády stojí Klaus a Bém

Premiér Mirek Topolánek ve středu v České televizi nařkl prezidenta Václava Klause a pražského primátora Pavla Béma, že stojí za úterním pádem vlády. K této...

Výběr článků

Načítám