Hlavní obsah

Během prázdnin stoupl na Moravě počet pacientů s legionelou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšený záchyt legionely zaznamenaly na Moravě během léta laboratoře AGEL. Podle laborantů je nemoc v tuzemsku poddiagnostikována, přitom vyšetření je snadné, rychlé a spolehlivé. Legionelóza se přitom nemusí projevit pouze jako zápal plic, příznaky se mohou podobat i dalším nemocem, doprovází ji celková slabost, horečky či průjmy.

Foto: Profimedia.cz

Legionella pneumophila pod mikroskopem.

Článek

„Od začátku prázdnin jsme v laboratoři v Ostravě měli jeden případ u pacienta z Třinecka, kde jsme prokázali v moči antigen specifický pro Legionella pneumophilla. V Novém Jičíně bylo případů pět,“ sdělila vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGEL v Ostravě-Vítkovicích Hana Bílková Fránková.

Dodala, že na střední Moravě bylo záchytů ještě více, celkem 14 od začátku roku, z toho osm jen během července a srpna.

„Onemocnění má dvě formy. Mírná, která vypadá jako běžné respirační onemocnění a většinou odezní samo i bez antibiotik, se nazývá pontiacká horečka. Pokud ale není provedeno vyšetření na původce, ani se to nedozvíme,“ upozornila primářka laboratoře lékařské mikrobiologie Nemocnice AGEL Prostějov Ivana Kohnová.

Legionelóza se v Polsku rozšířila do dalších oblastí. Obětí je už 18

Evropa

Upozornila, že u druhé, vážnější formy tzv. legionářské nemoci však může jít často i o život. „Zvláště ohroženi jsou oslabení pacienti jako senioři, lidé s dalšími nemocemi, kuřáci, alkoholici. Bohužel někdy však i primárně zdraví jedinci,“ poukázala.

Zdrojem legionářské nemoci, i její mírnější formy pontiacké horečky, je často voda z nádrží a trubek, nebulizátorů, sprch, klimatizací, vířivek i zvlhčovačů vzduchu.

Podle Kohnové je nemoc nejen u nás poddiagnostikována. „Lékaři v terénu totiž vyšetření na legionelu běžně u pacientů neprovádí, takže onemocnění uniká pozornosti,“ vysvětlila primářka prostějovských laboratoří lékařské mikrobiologie.

„A pokud do terapie použijí antibiotika, která ve svém spektru legionelu mají, pak může být onemocnění vyléčeno, aniž bylo diagnostikováno,“ dodala s tím, že v ČR bývá ročně hlášeno kolem 150 případů.

Legionela se dá zjistit ze vzorku moči, kultivací sputa (sekretu z dolních dýchacích cest, nikoliv však ze slin) s požadavkem na kultivaci legionely nebo PCR testem ze sputa.

„Pokud je plně rozvinuto onemocnění s klinickými projevy, je důležité včas nasadit antibiotika nebo jejich kombinaci a pátrat po zdroji, abychom zabránili šíření. Onemocnění totiž podléhá hlášení na krajskou hygienickou stanici,“ poznamenala primářka Kohnová.

Snížit teplotu vody v bojleru? Hrozí legionella

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám