Hlavní obsah

Bašta je vážně nemocný. Odebrat mu náhrady by nebylo etické, zní z SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc než rok nebyl poslanec Jaroslav Bašta (SPD) kvůli vážným zdravotním problémům a hospitalizaci ve Sněmovně. To, že po celou dobu pobírá poslanecké náhrady na asistenty, reprezentaci a administrativu, není podle místopředsedy hnutí Radima Fialy vhodné. Úvahy o odebrání náhrad ale odmítl jako neetické.

Foto: Novinky

Jaroslav Bašta ve volebním studiu Novinek

Článek

Od loňského dubna získal nemocný poslanec na náhradách zhruba 1,8 milionu korun, informovaly Novinky tento týden.

„Určitě to není v pořádku. Nepřijde mi to vhodné, ale nevidím možnost, jak bych to mohl s panem poslancem Baštou projednat, a myslím si, že by to nebylo eticky správné,“ řekl v diskuzi na ČT Radim Fiala (SPD).

Zdůraznil, že je poslanec těžce nemocný. Reagoval tak na výtku ministra za KDU-ČSL Petra Hladíka k tomu, aby hnutí SPD dosadilo do Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) za Baštu někoho jiného z poslanců.

Nemocný Bašta už přes rok nebyl ve Sněmovně. Na náhradách dostal téměř 1,8 milionu

Domácí

Fiala totiž v debatě řekl, že nevěří informacím BIS. Komise má devět členů, z nichž jednoho nominuje SPD.

„Samozřejmě o tom (náhradníkovi) jednáme, ale není to tak jednoduché, protože Jaroslav Bašta je velmi vážně nemocný,“ zdůraznil místopředseda SPD.

Novinky tento týden upozornily na to, že ačkoliv se o zdravotním stavu bývalého prezidentského kandidáta mnoho neví, pobírá všechny náhrady i poslanecký plat.

Naposledy se Bašta aktivně zapojil do hlasování ve Sněmovně 24. března 2023, od té doby do práce oficiálně nedochází.

Když onemocní zaměstnanec

Běžným zaměstnancům v prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel, od 15. dne jim náleží nemocenské hrazené Českou správou sociálního zabezpečení

O vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, a to vystavením rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (tzv. eNeschopenky).

Během prvních dvou týdnů nemoci zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy, která představuje 60 procent z redukovaného průměrného hodinového výdělku. Nemocný zaměstnanec ji dostává pouze za pracovní dny, případně svátky, připadají-li na pracovní den.

Pokud je člověk v pracovní neschopnosti i po uplynutí dvou týdnů, je mu vypláceno nemocenské. Jeho výše je do 30. dne trvání pracovní neschopnosti stanovena na 60 procent z redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den, dále pak mezi 31. až 60. dnem se zvyšuje na 66 procent a od 61. dne na 72 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Reklama

Výběr článků

Načítám