Hlavní obsah

Nemocný Bašta už přes rok nebyl ve Sněmovně. Na náhradách dostal téměř 1,8 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec SPD Jaroslav Bašta už více než rok kvůli vážným zdravotním problémům a hospitalizaci nedochází do Poslanecké sněmovny. O jeho stavu se příliš neví, ale plný plat i všechny náhrady, které za dobu jeho nepřítomnosti činí zhruba 1,8 milionu korun, mu chodí dál.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Jaroslav Bašta - portrét.

Článek

Naposledy Jaroslav Bašta, který se vloni v dresu opoziční SPD neúspěšně ucházel o prezidentskou funkci, hlasoval v dolní komoře parlamentu 24. března 2023. Od té doby do práce nedochází, v květnu loňského roku vyšlo oficiálně najevo, že je vážně nemocný a byl hospitalizován. Jeho přesný zdravotní stav není znám a jeho spolupracovníci, včetně mluvčí SPD Barbory Šťastné, i jeho blízcí to dlouhodobě odmítají blíže komentovat.

„Zdravotní hendikep poslance Bašty je vážný, prosíme proto o respektování této situace,“ sdělila Novinkám Šťastná.

Ačkoliv je Bašta dlouhodobě zdravotně indisponován, stále mu plyne jak poslanecký plat, který mu standardně od získání mandátu náleží, tak také náhrady, jež souvisí s přímým výkonem funkce. Základní plat zákonodárce je 102 tisíc korun. K tomu se pak připočítávají ještě příplatky za vedoucí posty ve výborech, komisích, stálých delegacích či podvýborech. Bašta je předsedou podvýboru pro vnější ekonomické vztahy, což mu celkový plat navyšuje na více než 123 tisíc korun.

Den s prezidentským kandidátem: Nekontaktní kampaň Jaroslava Bašty

Prezidentské volby

Náhrady náleží všem poslancům podle zákona automaticky. Jde například o peníze na asistenty, reprezentaci, pronájem kanceláře, administrativu, tedy tzv. expertovné, telefony, dopravu či kancelářské potřeby.

Cesťáky za skoro půl milionu

Novinky požádaly Kancelář Poslanecké sněmovny o údaje o vyplacených náhradách za loňský i letošní rok. Vloni Bašta obdržel 1 910 005 korun. Z poskytnutých údajů je patrné, že Bašta čerpal vloni na reprezentaci 182 tisíc, na cestovní výdaje 456 tisíc, na expertovné 277 tisíc, pronájem kanceláře činil 324 tisíc korun, finanční prostředky na asistenty 661 tisíc korun a na telefon 8824 korun. Kolonka s náhradami na ubytování zeje nulou. Výše většiny položek je v jednotlivých měsících stejná, měnily se víceméně pouze náklady za telefon a expertovné.

První tři měsíce loňského roku ještě Bašta do práce chodil. Jeho náhrady vyplacené od dubna, kdy již do Sněmovny nedocházel, činí necelých 1,5 milionu. Za leden a únor tohoto roku pak poslanci na účtu na náhradách přistálo přes 310 tisíc korun. Za dobu jeho pracovní neschopnosti to tak úhrnem činí téměř 1,8 milionu korun.

Zda část náhrad, například za cestování či reprezentaci, plánuje poslanec vrátit, je nejasné. „Paušální náhrady jsou poslancům vypláceny souhrnně. Věříme, že se pan poslanec Bašta rád blíže vyjádří k této věci po zlepšení zdravotního stavu a svém návratu,“ reagovala mluvčí SPD Šťastná na dotaz, zda by neměl indisponovaný poslanec náhrady vrátit.

Když onemocní zaměstnanec

Běžným zaměstnancům v prvních 14 dnech dočasné pracovní neschopnosti vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel, od 15. dne jim náleží nemocenské hrazené Českou správou sociálního zabezpečení

O vzniku dočasné pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, a to vystavením rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (tzv. eNeschopenky).

Během prvních dvou týdnů nemoci zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy, která představuje 60 procent z redukovaného průměrného hodinového výdělku. Nemocný zaměstnanec ji dostává pouze za pracovní dny, případně svátky, připadají-li na pracovní den.

Pokud je člověk v pracovní neschopnosti i po uplynutí dvou týdnů, je mu vypláceno nemocenské. Jeho výše je do 30. dne trvání pracovní neschopnosti stanovena na 60 procent z redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den, dále pak mezi 31. až 60. dnem se zvyšuje na 66 procent a od 61. dne na 72 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

Bašta není prvním poslancem, kterého během mandátu postihly vážné zdravotní problémy a kterému během dlouhodobé nepřítomnosti v práci plynuly benefity zákonodárce. S vážnou nemocí, leukémií, se například déle než rok léčil poslanec hnutí ANO Milan Wenzl. I on po dobu nepřítomnosti čerpal plat i náhrady v plné výši.

Asi nejznámějším je pak případ někdejšího zlínského senátora Františka Čuby (SPOZ), který ze zdravotních důvodů do Senátu nechodil více než rok a půl, za což čelil kritice a výzvám, aby se vzdal senátorského křesla. Na svůj post rezignoval po dlouhém tlaku až po 18 měsících nepřítomnosti v horní komoře parlamentu.

Anketa

Měla by se podle vás změnit pravidla, aby se nevyplácely náhrady poslancům, kteří dlouhodobě nejsou ve Sněmovně přítomní?
Ano
98,8 %
Ne
1,2 %
Celkem hlasovalo 19790 čtenářů.

SPD chce v eurovolbách vysát voliče ODS

Eurovolby

Reklama

Výběr článků

Načítám