Hlavní obsah

Barroso věří v dohodu o rozpočtu

HAMPTON COURT (Británie)

Vůdci Evropské unie by na prosincovém summitu měli být s to dospět k dohodě o budoucích rozpočtech společenství. Tento pocit z neformální vrcholné schůzky "pětadvacítky", která ve čtvrtek večer skončila v Hampton Court u Londýna, získal předseda Evropské komise José Barroso.

Článek

"Věřím, že jsme vytvořili předpoklady pro dohodu (...) Evropa se opět začíná hýbat," uvedl Barroso na závěrečné tiskové konferenci s hostitelem. Britský premiér Tony Blair přislíbil, že se "ze všech sil" vynasnaží do konce roku dosáhnout dohody o unijních rozpočtech pro léta 2007-2013, ale varoval, že to bude ještě "velice obtížné".

Blair nicméně získal z debaty se svými protějšky "velice silný pocit, že všichni vůdci si uvědomují potřebu vrátit unii správný směr". Tato shoda o prioritách pro unii, aby byla s to obstát ve světové konkurenci, přibližuje podle Blaira i perspektivu dohody o financích.

"Pětadvacítka" se na červnovém summitu nedokázala o budoucím financování dohodnout, hlavně kvůli britské neochotě zřeknout se slevy z příspěvků do společné pokladny a francouzské obhajobě zemědělských dotací.

Ostatně francouzský prezident Jacques Chirac dal dnes opět najevo, že nepřistoupí na přílišné ústupky ani při nadcházejících jednáních ve Světové obchodní organizaci (WTO). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám