Hlavní obsah

Babiš své znalosti sdělil výrokem analfabeta, prohlásil Kalousek

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zpochybnil výrok budoucího ministra financí Andreje Babiše, že na účtech České národní banky leží zbytečně 350 miliard korun, které by bylo možné využít na splácení státního dluhu. Podle Kalouska je to holý nesmysl a Babiš tím ze sebe udělal před národem hlupáka.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Článek

„Všimnul jsem si, že pan prezident všechny kandidáty na ministry testuje z odborných znalostí. Nevím, jak testoval pana Andreje Babiše, ale myslím si, že pan Andrej Babiš své odborné znalosti sdělil celé veřejnosti tímto výrokem analfabeta,“ komentoval Kalousek pro Novinky Babišův výrok.

Ten v rozhovoru pro ČTK prohlásil: „Budeme trvat na tom, že prostředky ve výši zhruba 350 miliard korun, které leží bez užití na účtech ČNB, využijeme při řízení státního dluhu.“

Podle Kalouska ale žádná takováto suma na účtech ČNB neleží a jedná se o absolutní nesmysl. „Nikdo ve finančním světě neví, o jakých 350 miliardách je řeč,“ prohlásil.

ČNB dala Kalouskovi za pravdu

„Neexistuje nikdo v odborném světě, kdo by vám řekl, že ví, co měl pan Andrej Babiš na mysli. To jsou prostě jenom paranoické představy. Smál bych se, až bych se za břicho popadal, tak jako se smějí všichni lidé v České národní bance nebo na ministerstvu financí. Kdyby to nebylo tak vážné. Vážné je to v tom, že na ministerstvo financí jde spravovat naše veřejné prostředky člověk, který skutečně vůbec netuší, jak se to dělá,“ dodal pro Novinky.

Za pravdu mu dává i Česká národní banka. „Na účtech ČNB peníze státu ve zmíněném objemu neleží. Jak lze vyčíst z aktuální bilance ČNB, tak závazky vůči státu a ostatním veřejným institucím činily k 20. lednu 2014 38,8 miliardy korun,“ sdělil Novinkám Tomáš Zimmerman z odboru komunikace ČNB.

Babiš argumentuje materiály ministerstva

Babiš si ale stojí za svým a čísla opírá o materiál ministerstva financí z července loňského roku.

„Můj komentář k výši prostředků státu na účtu ČNB vychází z oficiálního dokumentu Ministerstva financí Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2013 - revize k datu 30. 6., ze kterého je zřejmé, že průměrný zůstatek státní pokladny na účtech ČNB byl za 1. pololetí roku 2013 298,1 mld. korun. V březnu 2013 to bylo dokonce necelých 350 mld. korun,“ napsal Novinkám v reakci Babiš.

„Předpokládám, že oficiální studie ministerstva obsahuje ověřená a validní data. Hodnotit výši finančních prostředků pouze k jednomu konkrétnímu datu je zavádějící,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám