Hlavní obsah

Babiš: Strana jsem já, ale politika mi zničila život

– Londýn/Praha • Aktualizováno

Místopředseda české vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš při setkání s novinářem britského listu Financial Times (FT) Henrym Foyem hovořil o svém působení v politice, kde se prý cítí velmi nešťastný, ale kterou nehodlá opustit. Ujišťoval o nezávislosti svých novin a mluvil také o averzi, které čelí ze strany politických oponentů. Reportáž z rozhovoru v pátek list zveřejnil na svém webu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Babiš, který v roce 2013 koupil vydavatelství Mafra vydávající celostátní deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, v rozhovoru označil své listy za zcela nezávislé. Dodal nicméně, že v nich může panovat určitá autocenzura, za kterou ovšem nenese žádnou vinu.

Upozornil rovněž, že své noviny kvůli svému působení v politice nemůže využívat. Byl by tak prý mnohem vlivnější, kdyby v politice nebyl. Bránil se přitom srovnávání své osoby s italským expremiérem a mediálním magnátem Silviem Berlusconim.

Nešťastný v politice

Novinář s Babišem hovořil v restauraci pražského hotelu Augustine, kam během jejich schůzky dorazil bývalý prezident Václav Klaus, aby poobědval s šéfem opoziční TOP 09 Miroslavem Kalouskem. Klause prý Babiš označil za „nejvíce negativní osobu”. „Klaus, Kalousek. Ti všichni se mě chtějí zbavit,” citoval novinář Babiše.

„Nemají mě rádi, protože jsem mimo jejich kontrolu, jsem mimo systém. Přišel jsem a změnil ten systém. Je to pro ně teď mnohem těžší než dřív,” prohlásil na adresu svých politických oponentů.

Šéf ANO rovněž uvedl, že do politiky jít nechtěl. „Jsem v politice velmi nešťastný. Zničila mi život,” povzdechl si.

„Hodně lidí mě chce zabít,” řekl pak podle FT s kamennou tváří. Babišovi v prosinci vláda schválila kvůli výhrůžkám policejní ochranku. [celá zpráva]

Ministr financí ale odmítl možnost, že by na svou politickou kariéru rezignoval, a prohlásil, že by tak zradil spoustu lidí, kteří doufají, že přinese změny. Strana ANO je podle Babiše spojena s jeho osobou.

„Strana jsem já,” citoval politika britský list.

Na prezidenta kandidovat nechce

Babiš dal v rozhovoru najevo, že nemá zájem kandidovat na funkci prezidenta. Upozornil, že tato funkce je reprezentativní, zatímco on chce vytvářet rozhodnutí a budovat. Dodal, že již v životě dosáhl všeho, co chtěl, a že nemá potřebu sám sebe přesvědčovat o svých kvalitách.

Babiš se vyjádřil rovněž na téma migrační krize. Uprchlíci by podle něj měli procházet výběrovým procesem ještě před vstupem do Evropy.

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Šéf ANO rovněž zopakoval svůj názor, že Řecko nepatří do eurozóny. Tato silně zadlužená země by na tom podle něj byla lépe, kdyby měla vlastní měnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám