Hlavní obsah

Babiš soudcuje válku mezi Šlechtovou a Stropnickým

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ministry ANO Karlou Šlechtovou (obrana) a Martinem Stropnickým (zahraničí) vypukl další střet kvůli armádním zakázkám. Výroky Šlechtové, že inspekce obrany přišla na závažná pochybení v miliardových zakázkách na izraelské radary a na vrtulníky, které se chystaly za Stropnického na obraně, a že pochybení nechala prošetřit vojenskou policií, zapůsobily v bezpečnostní komunitě jako bomba.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš, ministr zahraničí Martin Stropnický, ministryně obrany Karla Šlechtová.

Článek

Stropnického podle informací Práva rozzlobil způsob, jak Šlechtová a za jakých okolností o prověřování zakázek informovala. „V souvislosti s oznámením Karly Šlechtové stran prověření zakázek na ministerstvu obrany se v dohledné době na mou žádost sejde předsednictvo BRS (Bezpečnostní rada státu, pozn. red.),“ uvedl Stropnický po středečním ranním zasedání vlády. Kromě Babiše, Stropnického a Šlechtové do předsednictva patří ještě ministři vnitra a spravedlnosti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nechtěl události na obraně komentovat, jen uvedl, že předsednictvo BRS svolal na pondělí 4. června. Šlechtová na dotaz Práva, co na svolání rady říká, napsala: „Požádala jsem o svolání předsednictva BRS na 4. 6. v sedm hodin ráno předsedu vlády již svým dopisem. Samozřejmě k živým kauzám se žádný zástupce ministerstva obrany nebude vyjadřovat. Nicméně z naší strany je nutné řešit bezpečnost země.“

Zvláštní je, že Babiše požádala o svolání rady dopisem, přitom na středečním jednání vlády byla.

„Jako záškodník?“

Mezi ministryní a jejím předchůdcem to skřípalo od začátku. Šlechtová Stropnickému vyčítala, že nepodepsal nákup osmi radarů MADR za 3,6 miliardy korun od Izraele, i když jí řekl, že má smlouvu připravenou v „mašličkách“. V úterý uvedla v ČTK: „Máme velmi závažné nálezy ze strany inspekce na radary. Nebudu to specifikovat blíže, ale ty nálezy jsou opravdu extrémně závažné.“

Stropnický její výtky dlouho nechával bez odezvy, ale v nedávném bilančním rozhovoru pro Lidové noviny, v kterém oznámil, že odchází do diplomacie, se ozval. „Ještě mi čouhaly v místnosti paty, a už jsem zaslechl svou nástupkyni, že bude všechno okamžitě podrobeno důkladnému auditu a kontrole. Říkal jsem si v tu chvíli, že ale snad nepřebírá resort po nějakém záškodníkovi, ale po místopředsedovi strany, za kterou kandidovala,“ řekl Stropnický.

Poslanci z branného výboru jsou z dění na obraně zmateni. „Nevím, co se tam děje, ale ukazuje se, že paní ministryně, když už s ní Babiš na ministerstvu nepočítá, k němu ztratila zbytky loajality,“ řekl Právu jeden z poslanců. Narážel na spekulace, že Babiš bude chtít Šlechtovou nahradit buď šéfem vojenského zpravodajství Janem Berounem, nebo současným ministrem vnitra Lubomírem Metnarem.

Reklama

Související články

Metnar skončí. Co Šlechtová a Stropnický?

Pokud jednání o koalici dospějí k úspěšnému konci, do nejostřeji sledovaného křesla ministra vnitra usedne místo nestraníka za ANO Lubomíra Metnara přímo šéf...

Výběr článků

Načítám