Hlavní obsah

Babiš sliboval příspěvek na školy v přírodě, letos už ale nebude

Novinky, Jan Menšík
Praha

Zatímco příspěvků na dovolenou či pobyty v lázních by se Češi měli dočkat už letos, příspěvek pro žáky na školy v přírodě, o němž mluvil na konci května předseda vlády Andrej Babiš (ANO), je zatím v nedohlednu. Premiér by příspěvek, který by měl pomoci rodinám i provozovatelům areálů, chtěl prosadit až od příštího roku, letos už je prý pozdě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Tento rok už to nejde, protože letos už tam byly vyplacené zálohy, někdo (provozovatelé areálů) je vrátil a někomu to (pobyty) posunuli. Mluvil jsem o roce 2021, takže teď už to není na stole. Musí to být úplně od začátku čisté,“ řekl Novinkám ve středu Babiš.

Premiér toto téma poprvé nadhodil 22. května před novináři při své návštěvě rekreačního střediska na Písecku s tím, že se inspiroval Slovenskem, které žákům základních škol přispívá částkou sto eur. V Česku by si představoval pomoc v podobné výši, konkrétně 2500 korun.

Babiš chce příspěvek dětem na školu v přírodě, Dostálová lidem na dovolenou

Domácí

„Jsem přesvědčen, že je to potřeba udělat i u nás. Rozhodl jsem se, že půjdu na vládu za kolegy a budu navrhovat, abychom i my jako stát přispívali dětem na školy v přírodě,“ uvedl tehdy a dodal, že nápad již diskutoval s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Robertem Plagou (za ANO).

Do schválení cesta dlouhá

Lidé tak mohli nabýt dojmu, že půjde o jednu z několika státních injekcí pro občany a instituce, aby se lépe vypořádali s problémy, které jim přinesla epidemie koronaviru, výrazné přiškrcení tuzemské ekonomiky a nejrůznější opatření.

Na pořad dne se ale případné jednání či dokonce schvalování příspěvku asi zatím jen tak nedostane a ani odpovědný resort školství to zatím neřeší.

Dovolenkové poukazy zřejmě budou až po sezóně

Domácí

„Jedná se v tuto chvíli o záměr, o kterém se určitě při sestavování rozpočtu na rok 2021 budeme bavit,” sdělila Novinkám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Podobně to vidí i premiér. „Je to jen návrh, ale chci to dělat, protože si myslím, že ježdění na školy v přírodě je u nás tradice a měli bychom ji udržet,“ doplnil. Ročně na pobyty v přírodě se školou jezdí zhruba 250 tisíc dětí.

Podle Lednové se o příspěvku ale hodlá Plaga pobavit s šéfkou resortu financí Alenou Schillerovou (ANO) při sestavování rozpočtu na příští rok. V příštích měsících by se také mělo vyřešit, ze které kapitoly by peníze přesně šly.

„Jednou z variant posílení možnosti škol nejen pro oblast škol v přírodě, ale i lyžařských kurzů, návštěv paměťových institucí a science center je právě navýšení ostatních neinvestičních výdajů (ONIV), aby si samotní ředitelé mohli rozhodnout, kam jejich žáci pojedou,“ uvedla Lednová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám