Hlavní obsah

Babiš se odvolal proti pokutě od Černošic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) podal ve středu prostřednictvím svého advokáta odvolání proti zářijové čtvrtmilionové pokutě od černošického úřadu, kterou dostal za přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Právu to ve čtvrtek potvrdil Babišův právník Václav Knotek. Kauzu tak nyní bude řešit nadřízený středočeský krajský úřad.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Mohu potvrdit, že jsem ve středu večer podal za klienta odvolání proti rozhodnutí černošického úřadu,“ řekl ve čtvrtek Právu Knotek.

„Považuji ho za nezákonné z několika zásadních důvodů. Úřad porušil práva mého klienta daná Listinou základních práv a svobod tím, že o stejném skutku jednou rozhodl již v přestupkovém řízení a to bylo už před dvěma lety pravomocně skončeno,” dodal Knotek.

Míní, že je to v rozporu s ústavním pořádkem ČR, vést pro stejný skutek opakovaně přestupkové řízení. Nesouhlasí ani s tvrzením, že se Babiš nějakého přestupku dopustil.

„Celou podstatu údajného střetu zájmů považujeme za nesmyslnou, neboť můj klient požadavky zákona, který byl vytvořen speciálně proti němu, tedy tzv. lex Babiš, splnil tím, že akcie společností Agrofert a SynBiol převedl do svěřenských fondů (2017),“ uvedl Knotek.

„Tyto společnosti od toho okamžiku neovládá a ani vůči nim nevykonává žádný, natož rozhodující vliv,” doplnil advokát.

Namítá neúspěšně podjatost

Už v rámci řízení podal Knotek námitku podjatosti vůči samotnému černošickému úřadu, pod který Babiš podle místa svého trvalého bydliště spadá.

Vadí mu, že černošický starosta Filip Kořínek (Věci černošické) průběžně informoval o samotném řízení a že se o jeho klientovi veřejně na webu úřadu vyjadřoval.

Babiš stáhl žalobu na Černošice, páteční soud nebude

Domácí

„Samotné rozhodnutí považujeme za politicky motivované a příslušný úřad za podjatý. Skutečnost, že úřad již při zahájení řízení nepochyboval o vině účastníka tohoto řízení, aniž provedl jakékoli dokazování, rozhodně nesvědčí, mírně řečeno, o objektivním přístupu k věci,” podotkl Knotek.

„Starosta Kořínek navíc opakovaně veřejně uvádí, že má jasno o tom, že je pan Babiš ve střetu zájmů,“ uvedl Babišův advokát.

Dodal však, že úřad tuto námitku o své podjatosti odmítl.

Knotek navíc považuje za nestandardní, že černošický úřad rozhodl ve věci dříve než středočeský krajský soud, kam podal Babiš žalobu.

Tu premiér minulý týden nakonec stáhl jako bezpředmětnou zpět, protože už úředníci z Černošic mezitím vydali zmíněné rozhodnutí o pokutě 250 tisíc korun. To je maximální částka, kterou lze za daný přestupek uložit.

V žalobě se premiér původně domáhal toho, aby soud zastavil správní řízení o přestupku proti střetu zájmů, které s Babišem černošičtí úředníci vedli.

Podle rozhodnutí Černošic z 21. září ale premiér pokračoval v přestupkovém jednání i poté, co předloni 26. září středočeský krajský úřad původní správní řízení o stejné věci pravomocně zastavil s konstatováním, že k žádnému přestupku nedošlo.

Premiér Babiš dostal od Černošic pokutu čtvrt milionu

Domácí

Černošičtí úředníci však míní, že se jedná o „trvající přestupek“ proti zákonu o střetu zájmů v souvislosti s tím, že Babiš jako poslanec a veřejný funkcionář ovládá přes holding Agrofert některá média.

Jde o provozovatele rozhlasového vysílání Londa, vydavatelskou společnost Mafra a také provozovatele televizní stanice Óčko.

Nově však černošický úřad na základě lednového podání české pobočky protikorupční organizace Transparency International přidal k těmto společnostem i firmu Mafra Print.

Jde o tiskárnu, která podle závěrů úředníků oficiálně vydávala od 27. listopadu 2018 do 30. dubna 2019 periodický tisk.

Babiš se dlouhodobě hájí tím, že Agrofert vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů a dostál tak prý povinnostem vyplývajícím ze zákona o střetu zájmů.

Členům vlády je zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny.

Pod společnost Londa přitom patří rádia Impuls a RockZone. Mafra zase vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro, rovněž týdeníky Téma a 5plus2 a provozuje zpravodajské servery iDNES.cz a Lidovky.cz.

Nezákonné rozhodnutí?

Také sám Babiš tvrdí, že zářijové rozhodnutí Černošic je nezákonné, protože už ve stejné věci jednou tamní úřad rozhodoval, když premiérovi předloni v lednu uložil původně pokutu 200 tisíc korun.

Nadřízený středočeský krajský úřad ji ale tentýž rok v září pravomocně zrušil. Konstatoval tehdy, že nešlo o přestupek.

Babiš žaluje Černošice. Chce, aby úřad zastavil řízení o jeho střetu zájmů

Domácí

„Byl jsem dvakrát prošetřován za stejný skutek (stejnou věc). To je porušení mých základních práv,“ sdělil Babiš. Zopakoval tak argumentaci svého právního zástupce Knotka, který o tomtéž hovořil už dříve v deníku Právo.

„Nikdo nemůže být obviněn z přestupku za skutek, o němž již bylo v jiném řízení proti téže osobě pravomocně rozhodnuto,“ podotkl advokát.

„Městský úřad Černošice tak porušením zásady ne bis in idem (zákaz dvojího souzení pro týž skutek, pozn. red.) neoprávněně zasahuje do ústavních práv pana Babiše garantovaných mu Listinou základních práv a svobod,“ řekl již dříve Právu Knotek.

Míní, že postup úřadu je v rozporu s právem na spravedlivý proces, respektive s právem na soudní a jinou ochranu danou Listinou.

Podle té nemůže být nikdo trestně stíhán za čin, pro který již byl pravomocně odsouzen anebo zproštěn obžaloby. Platí to podle něj i ve správním řízení.

„Celé je to zpolitizované a opět to byla další kauza, která byla vytažena chvíli před volbami, jen aby mě poškodila,” dodal Babiš v aktuálním vyjádření pro Právo prostřednictvím SMS.

„Lex Babiš jsem se podřídil, vše převedl do fondu, nic neovládám ani neřídím,” napsal.

Úřad pravomocně zastavil Babišovu kauzu střetu zájmů kvůli médiím

Domácí

Případ tedy nyní míří ke středočeskému krajskému úřadu. Ale zatímco předloni v září, kdy u něj premiér s odvoláním proti pokutě uspěl, Středočeský kraj ještě vedla hejtmanka za hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, nyní je situace jiná.

Hejtmankou je Petra Pecková za hnutí STAN. O Babišově možném přestupku však nerozhoduje ona, nýbrž tamní úředníci z odboru správních agend.

Nyní bude mít černošický úřad třicetidenní lhůtu, aby spis se svým rozhodnutím i Babišovým odvoláním předložil nadřízeným kolegům ze Středočeského kraje.

„Lhůta pro vydání rozhodnutí o odvolání činí 30 dní, ve zvlášť složitých případech se prodlužuje na 60 dní,“ uvedla k tomu již dříve Zuzana Žídková z odboru kanceláře hejtmanky.

Reklama

Výběr článků

Načítám