Hlavní obsah

Babiš: Rotace tříd nedává smysl, způsobí zmatky

Právo, ČTK, špf, jim

Premiér Andrej Babiš (ANO) je stále nespokojen s plánem ministerstva školství na postupný návrat dětí do škol. Napsal kvůli tomu šéfovi mezioborové skupiny při ministerstvu zdravotnictví Petru Smejkalovi i hlavní hygieničce Pavle Svrčinové.

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš.

Článek

„Rychlý, ale hlavně smysluplný návrat dětí do škol je pro mě absolutní priorita. Souhlasím ale s výtkami, že některé návrhy ministerstev školství a zdravotnictví nevypadají z hlediska praxe vůbec logicky. Na Radě pro zdravotní rizika nám byly tyto návrhy představeny až 1. dubna a většinu věcí jsem se předtím, stejně jako ostatní ministři, dozvídal hlavně z médií a od občanů,“ uvedl Babiš v mailu Smejkalovi, který má Právo k dispozici.

Nejmenší děti se budou na přerušovaný režim těžko adaptovat
z dopisu Andreje Babiše

Babiš se v něm ptá, proč se neotevřou celé mateřiny a naplno 1. a 2. třídy ZŠ jako před březnovou uzávěrou. Odkázal na epidemiology, podle nichž tyto skupiny nejsou „tak významné, pokud jde o šíření nákazy“.

Premiérovi vadí rotace tříd, kterou kritizoval i v rozhovoru pro sobotní Právo. [celá zpráva]

„Spousta rodičů a učitelů si taky myslí, že rotace pro celý 1. stupeň ZŠ nedává smysl. Že když bude 1. a 2. třída chodit do školy jenom týden a další týden se bude učit z domova, vyvolá to spíš zmatky, protože se ty nejmenší děti budou na přerušovaný režim těžko adaptovat. A nebude to ani nic jednoduchého pro 3. až 5. třídu,“ napsal Babiš Smejkalovi.

Plán otevírání škol nechápu, rozčiluje se Babiš

Domácí

„Navíc rotace zkomplikuje život rodičům a jejich zaměstnavatelům, učitelům, ředitelům i provozovatelům škol, pokud jde o hlídání dětí, ošetřovné či organizaci výuky,“ uvedl premiér.

Podle něj by do školy měly prezenčně začít chodit „nejmenší děti, které výuku nejvíc potřebují, a pak se k nim, když budou čísla dobrá, mohou přidat další ročníky“.

Proč spěchat s praktickou výukou?

Kriticky se vyjádřil i k obnovení praktické výuky, zvlášť když ministerstvo školství dalo ředitelům škol možnost prodloužit praktické zkoušky až do 27. srpna 2021 (po předchozím doplnění praktického vyučování v průběhu července a srpna).

„Proč se do škol má vracet 180 tisíc studentů SŠ a VOŠ k praktické výuce, když často mají tito žáci nejvyšší mobilitu ze všech skupin? Nebylo by lepší upřednostnit mladší děti, jako právě všechny předškoláky, nebo prezenčně celý 1. stupeň?“ ptá se Babiš.

V neděli se k Babišovým výtkám kriticky vyjádřila konzultační skupina ministerstva školství, ve které jsou i zástupci škol.

Konzultační skupina ministerstva se ohradila proti Babišově kritice

Domácí

Podle této skupiny se postup ve vládní radě 1. dubna projednával a premiér byl přítomen. Babiš k tomu řekl, že plán byl předložen na poslední chvíli, a protože to je složitá věc, je potřeba ji řádně prostudovat. Avšak už druhý den po zasedání vládní rady představili plán ministři školství Robert Plaga a zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO), souhlasili s ním i zástupci škol.

Anketa

Souhlasíte s plánem začít návrat dětí do škol rotačně?
Ano
23,2 %
Ne
74 %
Nemám jasný názor
2,8 %
Celkem hlasovalo 5644 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám