Hlavní obsah

Babiš půjde ke starostům na námluvy

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) nečeká na sobotním volebním sněmu v Průhonicích u Prahy žádné drama. Předsedou by se měl po několika letech znovu stát místopředseda Sněmovny Petr Gazdík. Mnohem zajímavější bude sledovat politické hosty, kteří se je budou snažit získat pro spolupráci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Mezi pozvanými je i šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš, který navíc v Průhonicích bydlí a který se netají tím, že by rád TOP 09 starosty přebral a spojil se s nimi ve sněmovních volbách 2017. Účast již potvrdil.

„Zkusím říct něco, co bude starosty zajímat, ale bude to jen minutová zdravice,“ řekl Právu Babiš. Toho přitom poslanci klubu TOP 09 a STAN nedávno ve Sněmovně grilovali kvůli podezření z dotačního podvodu při výstavbě Čapího hnízda.

Starostové mají s TOP 09 předvolební smlouvu, ale ta se týká senátních a prezidentských voleb. Do krajských jdou zvlášť. A mezi starosty se polohlasně diskutuje, že poté, co kormidlo TOP 09 převzal po Karlu Schwarzenbergovi Miroslav Kalousek, s nimi do sněmovních voleb už znovu nepůjdou.

Gazdík Právu řekl, že pozvali šéfy všech stran, se kterými spolupracují na obecní, krajské či celostátní úrovni. „Andreje Babiše jsme také pozvali, připadá mi velmi pokrytecké s někým spolupracovat a nepozvat ho na sněm,“ uvedl.

Jejich největší střet se odehrál kolem elektronické evidence tržeb, i když svou intenzitou se nedá srovnat s útočným tónem dosavadních spojenců z Kalouskovy TOP 09. Hlasitěji se ozvali starostové proti schválenému zákonu o hazardu a při debatě o rozpočtovém určení daní.

Babiš pro změnu zkarikoval Gazdíka na Facebooku tím, že ho nepřímo za kritiku vlády přirovnal k politikům, kteří v reálném životě nepostavili ani psí boudu.

Kalousek nedorazí

S Kalouskem, s nímž je permanentně ve sporu, se ale Babiš v Průhonicích nesetká. „Určitě to není kvůli tomu, že tam přijede i Andrej Babiš, ale musím na dlouhodobě plánovanou zahraniční cestu,“ řekl Právu Kalousek. Zdravici tam za něj přečte první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Starosty se chystá navštívit i čestný předseda Karel Schwarzenberg.

Potkat by se tam mohl i s šéfem ODS Petrem Fialou. Pozván byl i předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka, místo něj přijede místopředseda soc. dem. a předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Pozvánku má ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka. Také pro lidovce jsou starostové zajímavým partnerem. Mají společné kandidátky v některých krajích. STAN je rok bez řádného předsedy, neboť z funkce šéfa hnutí odstoupil liberecký hejtman Martin Půta, který čelí obvinění z korupce. Po tu dobu starosty vedl z pozice prvního místopředsedy Gazdík.

S kým půjdou do sněmovních voleb, podle svých slov neřeší. „Zásadní jsou pro nás krajské volby, po nich budeme řešit sami i s TOP 09, co dál,“ řekl Gazdík.

Sněm by měl také zvolit nového prvního místopředsedu místo Gazdíka. Podle informací Práva je jediný kandidát, a to starosta Kolína a lídr středočeské kandidátky Vít Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám