Hlavní obsah

Babiš představí souhrn projektů pro celou republiku

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Moje know-how. Tak premiér Andrej Babiš (ANO) už přes rok mluví o národním investičním plánu, který v pondělí zveřejní. Novinky získaly seznam všech 20 tisíc projektů za 8 bilionů korun. Spíše než jako plán a vize a cesty, jak k prosperitě dospět, ale působí jako katalog projektů, z nichž některé jsou již realizovány.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš.

Článek

Babišův národní investiční plán, který nese název „Země budoucnosti pro 11 milionů lidí“, má v tištěné verzi 257 stran. Je rozdělen do několika kategorií, investice jsou sepsány podle požadavků jednotlivých ministerstev a podle regionálních investic podle jednotlivých krajů.

Na investiční plán se můžete podívat zde.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jde spíš o seznam. „Neříkala bych tomu plán, říkala bych tomu národní investiční seznam. Plán znamená, že jsou tam nějaké priority, harmonogram a výčet toho, kde se na to vezme,“ zhodnotila dokument Maláčová ještě před pondělním jednáním vlády.

Sám Babiš píše, že se plánu klidně může říkat „katalog, zásobník investic, databáze, investiční potenciál nebo prostě další sen Babiše“.

Projekty už začaly

Některé projekty se už realizovat začaly, jiné jsou naplánovány až na rok 2050. Plán má podle Babiše sloužit příštím premiérům, ministrům, hejtmanům, starostům, prostě všem veřejným investorům, a vznikl na základě vládního sběru dat. „Účastnila se ho všechna ministerstva, obce, města a kraje,“ píše v úvodním slově premiér.

„Naším cílem je teď navázat na úspěšnou tradici první republiky a dát státní investiční strategii dlouhodobou vizi. Je to investiční potenciál země do roku 2050. Na jednom místě jsme i pro budoucí vlády shromáždili z našeho pohledu zásadní investice, které vnímáme jako potřebné,“ stojí na první straně.

Do zdravotnictví má jít během následujících 30 let podle plánu 163 miliard korun, 625 miliard se má investovat na boj s klimatickou změnou, suchem či do jaderných a vodních energetických zdrojů.

Doprava má mít do roku 2050 investice celkem za 6000 miliard, 782 miliard na dálnice, 457 miliard na obchvaty, 44 miliard na nádražní budovy.

Plán počítá i s rekonstrukcí fasády

Novinky pro příklad vybraly některé konkrétní projekty, které plán obsahuje. Počítá se například se vznikem rychlé železnice mezi Prahou, Brnem a Ostravou. Vlaky mají jezdit rychlostí až do 320 kilometrů za hodinu. Stavba 4 nových kolejí má být zahájena v roce 2025 v rámci Prahy a Středočeského kraje a vyjde na 338 miliard.

Revitalizace vodního režimu na území Krkonošského národního parku v roce 2020 má vyjít na 61 milionů. Ministerstvo zemědělství chce dát na zlepšení životních podmínek v chovu hovězího dobytka, prasat a drůbeže 38 400 milionů korun.

Plán obsahuje i drobné investice, například rekonstrukci fasády Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.

Mezi větší investice patří například 90 miliard korun na obnovu nemocnic. Do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně má jít 5400 milionů, 4283 milionů do Fakultní nemocnice v Olomouci či 1616 milionů má dostat Psychiatrická nemocnice Bohnice.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce v letech 2020 až 2030 celkem 42,5 miliardy na zvyšování kapacit zařízení sociálních služeb, zkvalitnění stávajících pobytových zařízení sociálních služeb, rozšíření zázemí poskytovatelů terénních sociálních služeb nebo na automobily pro poskytovatele sociální služeb.

Ministerstvo vnitra plánuje utratit 1,5 miliardy na vrtulníky pro policii, investice je plánována na rok 2021. Miliarda korun má jít na rekonstrukci ministerstva vnitra na Letné. V Jihlavě má vzniknout celorepublikové výcvikové středisko pro policii za 340 milionů.

Termín pro galerii pro Slovanskou epopej nejasný

Vzniknout by měla také galerie pro Slovanskou epopej, částka i termín jsou podle dokumentu v jednání.

Do českých věznic by se mělo celkem investovat 12,8 miliardy. Například ve Znojmě se mají rozšířit ubytovací kapacity, v Pardubicích vybudovat zdravotní středisko, v Příbrami se chystá výstavba nové ohradní zdi.

Podle plánu mají v českých městech vzniknout desítky zimních stadionů za stovky milionů. V roce 2050 se mají začít stavět například v Hořicích, Žamberku, Přelouči či v Kyjově.

Reklama

Výběr článků

Načítám