Hlavní obsah

Babiš pokukuje po Starostech jako spojencích do krajů i do Sněmovny

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ANO a ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo uvedl, že pokukuje po Starostech a nezávislých (STAN). Podle něj by šlo o přirozeného spojence nejen do krajských voleb v příštím roce, ale i do voleb do Sněmovny v roce 2017.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

V případě sestavování budoucí vlády Babiš odmítá jít do koalice s TOP 09, nejblíže má ANO ke Starostům a nezávislým (STAN).

„Nedovedu si představit, že bych s panem Kalouskem skládal koalici, ODS je mrtvá strana. Nám jsou nejbližší Starostové a nezávislí. Ti jsou nejblíž k lidem v menších městech a obcích, ty občané volí. My jsme naopak občané nespokojení s dosavadní politikou,” uvedl Babiš v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

ANO má například fungující koalici se STAN ve Zlíně, Babiš si tak dokáže představit, že by se pro ně mohli stát spojenci v regionech. „Závisí to ale na nich. Naše hnutí si dalo za úkol, že do letošních Vánoc připravíme program a mezitím v krajských organizacích budeme hledat kandidáty,” zmínil Babiš.

Zároveň potvrdil, že STAN by byli vhodným partnerem i pro sněmovní volby. Nicméně oficiální jednání zatím neproběhla. Podle Babiše jsou volby ještě daleko.

„Jsme otevření osobnostem, naším rezervoárem je celý národ. U nás si člověk nemusí odsedět deset dvacet let v hnutí, aby se stal premiérem nebo ministrem. V tomto směru jsme jiní,” dodal Babiš.

Změna základních zákonů

Babiš konstatoval, že je skutečně nejvyšší čas pohnout se základními zákony, jako je registr smluv či zákon o financování politických stran.

Podle něho je třeba vyřešit i zákon o státním zastupitelství, které má být nezávislé, vůči čemuž panuje velký odpor.

„Společně ty tři roky dovládneme”

Vládě do konce funkčního období zbývají ještě tři roky. „Řekl bych, že společně ty tři roky dovládneme,” konstatoval Babiš. Nicméně, jak v rozhovoru zmínil, závisí to na tom, zda partneři ANO budou plnit to, co slíbili. Babiš vidí velké rezervy například v transparentnosti zdravotnictví či financování sportu, stejně tak i v nákladech resortů. „Ty by také měly zveřejňovat smlouvy, jak to dělá ministerstvo financí. Všechno jde pomalu,” uvedl Babiš.

Vládu navíc čeká i náročná debata o rozpočtu. Podle Babiše je nezbytné, aby koalice měla rozumný rozpočet, aby se snižoval jeho deficit a aby nedocházelo k dalšímu zadlužování.

Babiš připustil, že v případě vítězství ve sněmovních volbách v roce 2017 by s případnými partnery vyjednával jiným způsobem, než jako tomu bylo v posledních volbách. „To bylo špatně,” konstatoval Babiš.

Rozhovor s Andrejem Babišem si přečtěte v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám