Hlavní obsah

Babiš podepsal seznam státních vyznamenání včetně toho pro podnikatele Krúpu

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) kontrasignoval seznam státních vyznamenání, které 28. října udělí prezident Miloš Zeman. Babiš se nakonec podepsal i pod vyznamenání pro finančníka Pavola Krúpu, proti kterému měl původně výhrady.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny 23. října 2018.

Článek

Babiš s podpisem váhal kvůli Krúpovi, nakonec ale seznam podepsal. „Ctím tradice. I když s některými jmény mám problém a v České republice je určitě řada jiných osobností, které by si vyznamenání zasloužily,“ řekl v úterý Novinkám.

Zeman chce Krúpu ocenit za tažení proti podnikateli Zdeňku Bakalovi, do kterého se prezident pravidelně strefuje. Krúpu lze ale považovat rovněž za kontroverzního podnikatele.

Foto: Arca Capital

Pavol Krúpa

Jeho společnost Arca Capital Bohemia koupila v roce 2007 akcie Moravia Energo od někdejšího premiéra Stanislava Grosse (ČSSD). Média tehdy odhadovala, že si tak Gross přišel na desítky miliónů korun. Krúpa rovněž podporoval Stranu práv občanů, se kterou je Zeman spojován.

Vyznamenání dostane Štěpánek i Ledecká

Prezident v neděli vyznamená také zpěváka Michala Davida, bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou či novinářku Janu Lorencovou.

Ze sportovců medaili dostane snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká a tenista Radek Štěpánek. Zeman dále ocení učitelku Darinu Nešporovou, která při nehodě zachránila život několika dětem, někdejšího československého premiéra Antonína Švehlu (1873–1933) nebo velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého.

Reklama

Výběr článků

Načítám