Hlavní obsah

Babiš nevyloučil, že někteří ministři skončí

– Praha • Aktualizováno
Právo, rsk

S novým rokem noví ministři? Premiér a lídr ANO Andrej Babiš v rozhovoru, který v úterý večer odvysílala Česká televize, nevyloučil, že by mohlo letos dojít k rekonstrukci vlády. Na změnách trvá KSČM, která menšinový kabinet ANO a soc. dem. toleruje, která mluví zejména o ministru dopravy Danovi Ťokovi (ANO) a zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).

Foto: Novinky

Andrej Babiš

Článek

„Předseda KSČM trvale kritizuje ministra dopravy, jejich připomínky vnímám, ale jestli bude rekonstrukce vlády v roce 2019, vyloučit nemůžu. Ale zatím je to v rovině úvah. Určitě budu mluvit s jednotlivými ministry,“ řekl Babiš v ČT.

Úvahy vyplývají ze schůzky mezi Babišem a předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, která se konala koncem minulého roku a změny v kabinetu přišly na přetřes.

„Jestliže máme unést tu odpovědnost, že jsme vládě dali důvěru, tak jsem se ho zeptal, a nemohl jsem se nezeptat, kdy uvažuje o výměně ve vládě. Odpověděl mi, že o tom uvažuje,“ prohlásil v ČT Filip.

Ťoka nepotopil

O tom, zda by se mohl z kabinetu poroučet právě Ťok, odpověděl Babiš vyhýbavě, nicméně dodal, že chce být na něj přísnější. Ministra ale nepotopil.

„Uvidíme. Ale je to nejdéle sloužící ministr. Pan Ťok je moc hodný na své podřízené firmy. Pan ministr musí přitvrdit, já přitvrdím taky. Jsem velice náročný premiér. Taky jdu příkladem z hlediska pracovního nasazení a stylu řízení,“ řekl Babiš.

O tom, že má být Ťok tvrdší mluví premiér opakovaně. Šéf dopravy se ale proti jeho slovům v nedávném rozhovoru pro Novinky ohradil. Nejsem měkký, mám prostě jiný manažerský styl. Nechci být klonem Andreje Babiše. Nejsem na rozdíl on něho přesvědčený, že dobrých výsledku dosáhnete tím, že budete na lidi řvát a říkat jim, že jsou neschopní úředníci, ale že se jich zastanete a potom jim soukromě řeknete, co chcete a jak chcete, aby pracovali,“ řekl Ťok. [celá zpráva]

Říct, že jsme nepočítali se sněhem, to se nepovedlo

Ministr dopravy byl v ohrožení už několikrát, vždy se mu ale podařilo veškeré otřesy ustát. Je otázkou, zda to tak bude i nyní, trnem v oku komunistům je vytrvale a nedávné kolony na D1 jen přilily oleje do ohně. „Dramaticky nejvyšší výhrady máme k ministerstvu dopravy,“ potvrdil Filip. Ťok je také pravidelně terčem pravicové opozice.

Špatnou komunikaci kolem situace na D1 vyčetl ministru dopravy i Babiš. „Každý rok je zima a říct, že jsme nepočítali, že nasněží, tak to se panu ministrovi skutečně nepovedlo,“ podotkl. Kritiku od premiéra schytalo i Ředitelství silnic a dálnic, které podle něj situaci nezvládlo a pokazilo si pověst.

Petříček na paškále nyní kvůli Ukrajině

Z řad ČSSD vadí zase komunistům ministr zahraničí Petříček. „Neudrží ani 24 hodin jednu myšlenku a pravděpodobně odpovídá podle toho, co si přeje ten, s kým hovoří,“ pustil se Filip do Petříčka.

Šéfa diplomacie také soustavně ostřeluje Hrad, např. kvůli jeho postoji k Izraeli, kritika vůči němu míří i kvůli vazbám na europoslance soc. dem. Miroslava Pocheho, jemuž dělal asistenta.

Naposledy se hradní mluvčí Jiří Ovčáček do Petříčka pustil kvůli tomu, že MZV označilo uznání banderovců jakožto válečných veteránů za vnitřní záležitost Ukrajiny. Petříček po kritice záhy přišel s prohlášením, že se Ukrajina bude muset vypořádat s bolavými místy své historie a že o záležitost vznese při své návštěvě Kyjeva.

Jenže výměnu Petříčka by musel posvětit předseda soc. dem. Jan Hamáček. „ČSSD žádné změny nechystá,“ prohlásil. Podle informací Práva by se Babiš sice případné změně nebránil, v rozhovoru Babiš ale na výměnu netlačil.

„Máme se soc. dem. koaliční dohodu. Mohu vyjádřit nějaký názor, rozhodnutí je ale na panu Hamáčkovi,“ dodal s tím, jestli z jeho strany bude rekonstrukce vlády, tak půjde o ministry za ANO.

Spekuluje se, že by za Petříčka mohl nastoupit člen soc. dem. a jeho předchůdce v roli šéfa diplomacie Jan Kohout, v souvislosti s rekonstrukcí vlády ČT spekulovala i o tom, že by mohl odejít ministr školství Robert Plaga (ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám