Hlavní obsah

Babiš není Kajínek, milost by nedostal, odmítl Zeman spekulace

Aktualizováno

Pokud by byl šéf hnutí ANO Andrej Babiš odsouzen v kauze údajného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo, milost od prezidenta Miloše Zemana nedostane. Zeman takový scénář odmítl v neděli v rozhovoru pro Blesk.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Můžu to jednoznačně odmítnout,” uvedl Zeman. „Babiš není Kajínek, který seděl 23 let,” doplnil s poukazem na recidivistu odsouzeného za dvojnásobnou vraždu, jemuž letos udělil milost.

Zeman rovněž uvedl, že policejní žádost o vydání Babiše a šéfa poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání je „policejní provokací”.

„Chci věřit, že to není Milan Chovanec (ČSSD), ale nějaká nižší šarže,” dodal k otázce na přímou odpovědnost.

Ačkoli Zeman nechtěl nikoho jmenovat, zastal se policejního šéfa Tomáše Tuhého. Pochybit podle prezidenta mohl některý z jeho podřízených.

„Pokud má pan prezident konkrétní poznatky ke konkrétním policistům, nechť se s nimi obrátí přímo na mě, případně na GIBS. Oceňuji, že se pan prezident dosud stavěl proti politizaci policie a pevně věřím, že tento postoj bude zastávat i nadále," reagoval na slova prezidenta Tuhý.

Koalici ANO a ČSSD by bral

K otázce povolebních vyjednávání Zeman řekl, by se mu zamlouvala koalice hnutí ANO a ČSSD.

K nedávnému výroku premiéra, který v rozhovoru pro rakouský list prohlásil, že věří v Zemanovo nezvolení, prezident uvedl, že on sám se k podobné kritice premiéra v zahraničním tisku „nesnížil”.

Sobotkovi vzkázal, že zatímco on je pro něj špatný prezident, Sobotka je podle Zamana špatný premiér. „Rozhodnou voliči,” odtušil Zeman.

Islamisté by se mohli přesunout do Bosny

Prezident se vyjádřil i k otázce terorismu. Podle něj hrozí, že v případě porážky IS v Iráku a Sýrii by se teroristé mohli přesunout do Afghánistánu i do Evropy.

Jejich základnou na starém kontinentu by mohla být Bosna, zmínil prezident jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám