Hlavní obsah

Babiš: Nemáme se čeho bát, čeká nás skvělé období

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a lídr ANO Andrej Babiš ve středu poprvé pronesl novoroční projev. Občany vyzval k optimismu. V proslovu, který začal citací z novoročního projevu exprezidenta Václava Havla z roku 1992, odmítl obavy, že přijde krize.

Novoroční projev premiéra Andreje BabišeVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Často slyšíte v médiích, že se ochlazuje světová ekonomika, že přijdou horší časy, že všechny plány nezvládneme. Pořád se tím někdo snaží strašit. Nebojte se, nemáme se čeho bát, čeká nás skvělé období,“ řekl Babiš.

Vzdušné zámky a růžové brýle, hodnotí Babišův projev opozice

Domácí

Svůj projev pronesl jako poslední z nejvyšších ústavních činitelů – týž den k lidem mluvili předsedové obou parlamentních komor Jaroslav Kubera i Radek Vondráček, prezident Miloš Zeman přednesl vánoční poselství 26. prosince.

Rozhodují volby, ne udávání do Bruselu, hájil Babiše v projevu Vondráček

Domácí

Česko má podle Babiše stále dvojnásobný růst, než je průměr zemí EU, a velmi nízkou zadluženost. „Nikdy se nebude opakovat děsivá situace, kdy vláda právě v době ekonomického ochlazení zaškrtila veřejné rozpočty, vzala lidem peníze a tím ekonomické problémy ještě umocnila a neúměrně prodloužila,“ vzpomněl Babiš na vládu Petra Nečase (ODS).

Premiér slíbil, že letos pohne se stavebním zákonem a že stát bude víc investovat do lidí. „Nadále počítáme s růstem důchodů a platů i v budoucnu. Máme výhled na rok 2021 a rozpočet bude prorůstový,“ uvedl premiér. Státní rozpočet na rok 2020 počítá se schodkem 40 miliard, za což pravicová opozice Babiše kritizovala.

Pozor na zelenou tsunami a hledání nepřítele, varoval šéf Senátu v novoročním projevu

Domácí

České republice se podle Babiše daří. „Naše země prožívá jedno z nejúspěšnějších a nejšťastnějších období své novodobé historie. Žijeme v nejsvobodnější a ekonomicky nejúspěšnější době,“ řekl premiér.

Babiš vyzdvihl, že ČR má nejnižší nezaměstnanost v EU (2,1 procenta), nejnižší rozdíly mezi příjmy bohatých a chudých a že Češi jsou nejméně ohroženi chudobou a sociálním vyloučením.

Mít kouzelnou hůlku, jsme jako Švýcarsko

Velkou část svého projevu premiér věnoval Národnímu investičnímu plánu, který jeho vláda nedávno představila. Podle Babiše jde o kompletní investiční plán na příštích 30 let, tedy dvacet tisíc projektů za osm bilionů.

„Představte si, že bych byl Harry Potter, měl kouzelnou hůlku a proměnil ty projekty ve skutečnost. Stali bychom se okamžitě druhým Švýcarskem,“ řekl v nadsázce Babiš.

Zeman popřál zdraví i bolest z myšlení, pustil se do ekologů

Domácí

Na Národní investiční plán by polovina financí měla jít z evropských dotací, opoziční ODS jej už dříve označila za nerealistický. „Opozice říká, že je náš národní plán nereálný. Zase ta skepse a negativismus za každou cenu,“ pustil se do svých kritiků Babiš s tím, že bude na ministry naléhat, aby s plánem pracovali.

Podle koaliční ČSSD jej zase nebude možné ufinancovat bez zavedení bankovní daně, kterou ale ANO zatím odmítá. „Vyzveme soukromé firmy, aby soutěžily o realizaci investic, které si pak stát dlouhodobě pronajme. Aspoň si můžeme srovnat, jak rychle a za jaké peníze jsou firmy schopné stavět,“ řekl premiér s tím, že 77 procent plánu má tvořit dopravní infrastruktura, investice by měly ale jít i do zdravotnictví, armády, školství, sportu a umění.

Babiš nastínil plán investic: Biliony do dopravy, zdravotnictví či na klima

Domácí

„Investujme do jádra“

Stejně jako Kubera a Vondráček i Babiš mluvil o klimatické změně. Vláda podle něj přijala opatření, jak jejím dopadům čelit. „Výrazně snižujeme emise skleníkových plynů, investujeme do obnovitelných zdrojů a připravujeme se na konec doby uhelné,“ uvedl premiér s tím, že vláda se zaměřila i na boj se suchem.

Budoucnost je podle Babiše v jaderné energii. „A ať se to našim jižním sousedům líbí, nebo ne, musíme investovat do energetické bezpečnosti, to znamená do jaderné energie. Jinak nesplníme klimatické cíle. Jsem rád, že jsme v Bruselu nedávno jádro prosadili jako čistý zdroj,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám