Hlavní obsah

Babiš nastínil plán investic: Biliony do dopravy, zdravotnictví či na klima

Národní investiční plán je pro období do roku 2050 a obsahuje více než 20 tisíc investičních projektů v celkové výši asi osm bilionů korun. Kontury dlouhodobě avizovaného plánu - který by měl ale projít ještě veřejnou diskusí - popsal premiér Andrej Babiš (ANO) Lidovým novinám, podrobnosti už dříve slíbil představit během pondělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Největší priority jsou doprava, která představuje zhruba tři čtvrtiny investičního plánu, a dále zdravotnictví, energetika, klima a také kyberbezpečnost.

Babiš loni uvedl, že plán zahrnuje přes 17 000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Letos na konci listopadu toto číslo upravil na 20 000 projektů za pět bilionů korun.

Pro další vlády

Podle Babiše růst české ekonomiky zpomaluje. Vláda proto podle premiéra vytvořila Národní investiční plán, aby zajistila další podporu růstu HDP vedle exportu a spotřeby. „Jak jsem slíbil, představíme (plán) do Vánoc,” uvedl Babiš na nedávném setkání zástupců stavebních firem.

Plán podle něj shrnuje, jaké investice jsou v Česku v nadcházejících letech potřebné. „To není pro nás. To je pro další vlády, aby vůbec věděly, jaký ten potenciál je,” podotkl premiér. „My to předložíme k veřejné diskusi, aby se vyjádřili i občané, jestli jsme na něco nezapomněli. Potom je to otázka realizace,” řekl.

Národní investiční plán představíme 16. prosince, slíbil Babiš

Domácí

Premiér o investičním plánu poprvé mluvil loni, detaily o jeho obsahu ale odmítal zveřejnit. Piráti v srpnu podali správní žalobu, v níž se domáhali zveřejnění plánu, soud o ní dosud nerozhodl. Babiš tehdy Piráty za jejich krok kritizoval a oznámil, že plán zveřejní do konce roku, bude ho chtít konzultovat i s veřejností.

Plán vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám