Hlavní obsah

Babiš: Ke kárné žalobě na Zemana není důvod. Jednal na žádost vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek zastal nejvyššího státní zástupce Pavla Zemana, kterého podle informací Práva chce ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) kárně žalovat kvůli jeho postupu v kauze Vrbětice. Podle Babiše ale k tomu nemá šéfka resortu justice důvod, Zeman prý jednal na žádost vlády a po vzájemné domluvě.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Benešová nejvyššímu žalobci vytýká, že 19. dubna na tiskové konferenci na Úřadu vlády ČR zveřejnil informace a podrobnosti k případu výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, ačkoli mu to nepříslušelo, čímž podle Benešové porušil zákon. Babiš s tím ale nesouhlasí.

„S paní ministryní jsem hovořil o kárné žalobě kvůli Vrběticím. Potvrdila mi, že podnět na kárné řízení byl právním zástupcem Imex Group (Radkem Ondrušem) podán a že ze služební povinnosti se jím bude muset zabývat. Takže ten podnět bude prověřen, ale já jsem přesvědčen o tom, že k podání kárné žaloby není možné přistoupit,“ řekl ve čtvrtek Právu Babiš.

Benešová podá kvůli Vrběticím kárnou žalobu na Pavla Zemana

Domácí

Upozornil, že právník ostravské firmy Imex Group, která měla v pronájmu muniční sklady, jež v roce 2014 explodovaly, nyní podává různé podněty a oznámení na řadu funkcionářů ať už zmíněný kárný návrh na Zemana, nebo třeba v posledních dnech i na policejního prezidenta Jana Švejdara.

V případě nejvyššího žalobce jsou ale podle mínění Babiše podezření lichá a kárná žaloba by neměla k Nejvyššímu správnímu soudu zamířit.

„Protože nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl vždy pouze na schůzky přizván, a to i na jednání vlády, kde zaštítil danou instituci, jak tomu bylo i u dalších osob. Nikdy se neřešil trestní spis a nejvyšší státní zástupce nikdy nevystupoval jako dozorový a dohledový orgán,“ nastínil premiér.

Nevyjádřila se prý správně

Je podle něj zcela legitimní, že si vláda pozvala představitele zapojených institucí k řešení otázek souvisejících s přístupem České republiky v rámci kauzy Vrbětice.

Z čeho vychází Benešová: Návrh na kárnou žalobu Zemana napadá jeho zaujatost

Domácí

„Podle mého názoru asi paní ministryně nebyla informována, a nevyjádřila se úplně správně, takže jsem považoval za důležité toto oznámit, protože tam pan Zeman hrál úplně jinou roli, než si paní ministryně myslí,“ doplnil Babiš.

Na otázku Práva, jestli tedy věděl, o čem bude nejvyšší žalobce veřejně v souvislosti s Vrběticemi přesně hovořit, odpověděl, že ano.

„My jsme ho dokonce požádali, aby na tu tiskovou konferenci šel. Já jsem žádal všechny bezpečnostní složky, aby zveřejnily maximum informací pro lidi, a to on udělal. Proto tady je to nedorozumění a proto si myslím, že je potřeba to uvést na správnou míru,“ dodal předseda vlády.

Babiš si předvolal ministryni Benešovou kvůli výrokům o Vrběticích

Domácí

Benešová však není jako ministryně spravedlnosti v otázce podání kárné žaloby na kohokoli vůči premiérovi ani vládě odpovědná, a může tedy kárné řízení se Zemanem zahájit, pokud se k tomu rozhodne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám