Hlavní obsah

Schůzka Babiše se Zemanem skončila. Babiš odjel beze slova

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš dorazil v neděli dopoledne na zámek v Lánech za prezidentem Milošem Zemanem. Po zhruba půl hodině z Lán odjel a čekající novináře ignoroval.

Foto: David Kocian, Novinky

Novináři v Lánech

Článek

Zda spolu probírali výsledky víkendových parlamentních voleb, v nichž hnutí ANO skončilo až za vítěznou koalicí SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), je nejasné.

Hrad bez podrobností setkání potvrdil. Oproti zvyklostem nepřipojil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ze schůzky fotografii. K volbám se hlava státu vyjádřila jen v krátkém prohlášení.

Babiš je prvním z lídrů stran, který se po volbách s prezidentem Milošem Zemanem setkal. Hnutí ANO skončilo v parlamentních volbách na druhém místě, ale má nejvíce mandátů, konkrétně 72.

V napínavém souboji vládní hnutí předběhla koalice SPOLU, která má kvůli novému způsobu přepočtu hlasů i přes vítězství o jedno křeslo ve Sněmovně méně, tedy 71.

Jaké má Babiš možnosti, když dostane pověření od Zemana

Parlamentní volby

Ačkoliv by podle zvyklostí měl o sestavení vlády jednat vítěz voleb, lze předpokládat, že se tak nestane. Zeman totiž již dříve avizoval, že pověří jednáním o vládě předsedu nejsilnější strany, nikoliv koalice. To by znamenalo, že první pokus bude mít Babiš.

Na nedělní schůzce se podle Babišových sobotních slov ale otázka povolebního vyjednávání probírat neměla. „Jak mi sdělil Hrad, tak rozhovory začnou až ve středu,” uvedl.

Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Výsledky voleb, co bude následovat a další informace

Parlamentní volby

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš se nevzdává. Osloví koalici SPOLU

Předseda hnutí ANO a současný premiér Andrej Babiš považuje volební výsledek za skvělý, nepočítal ale s tím, že ANO prohraje. Pokud jej prezident Miloš Zeman...

Výběr článků

Načítám