Hlavní obsah

Babiš bude žádat Zemana o odvolání Rafaje

Novinky, ber, ven
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš potvrdil po jednání vlády na dotaz Novinek, že bude žádat odvolání šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Spolu s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) se kvůli tomu vydá za prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

Článek

„Byl jsem vyzván protikorupční radou, takže ano, jdeme tam s tímto návrhem,” potvrdil Babiš účel schůzky s prezidentem Zemanem na dotaz Novinek.

Na Hrad se vydá po vládních prázdninách, a to spolu s ministrem Hamáčkem, který sám Rafajův konec v čele antimonopolního úřadu požaduje.

Babiš chce jednat o odvolání šéfa ÚOHS Rafaje

Domácí

Prezident Miloš Zeman je jediný, kdo může šéfa antimonopolního úřadu odvolat. Minulý rok uvedl, že pokud mu to navrhne vláda, nemusí takový návrh akceptovat.

Předseda Rafaj Novinkám řekl, že s krokem vlády nesouhlasí. „Domnívám se, že nejsou splněny podmínky, které pro tuto situaci stanovuje zákon o působnosti ÚOHS. Vláda již dříve nenavrhla mé odvolání kvůli tzv. kauze mýto. V této věci se přitom nijak nezměnila situace a opětovně zdůrazňuji, že nikdo z ÚOHS nebyl v souvislosti s ní obviněn. Podobně nemohou být relevantním důvodem k návrhu na mé odvolání neověřené a spekulativní informace, které o mně zveřejňují některá média. Bohužel jsem nedostal od vlády ani příležitost, abych tyto věci osobně vysvětlil a obhájil se,” dodal.

Rafaj také odmítá důvody, které pro jeho odvolání uvádí vicepremiér Hamáček. „Za velice zarážející považuji také vyjádření místopředsedy vlády, který otevřeně přiznává, že jeho motivací pro návrh na mé odvolání je rozhodnutí Úřadu o jedné ze zakázek jím řízeného ministerstva.”

Ústecko žádá odvolání Rafaje

Domácí

Ministrovi vnitra se nelíbilo zrušení tendru na nákup policejních vozů. ÚOHS soutěž na auta za 2,25 miliardy zrušil loni.  Rafaj se však brání: „Úřad přitom v dané věci pouze plnil funkci, pro niž byl zřízen. Já mám být nyní zjevně potrestán za to, že se rozhodovalo nezávisle a nikoliv podle přání ministra. Právě kvůli možným politickým tlakům má přitom ÚOHS v současné době vysokou míru nezávislosti na vládě,” tvrdí.

Odvolat šéfa antimonopolního úřadu podle zákona lze, pokud nevykonává funkci po dobu delší než šest měsíců, nebo narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce anebo nezávislost a nestrannost úřadu.

Zapojen do několika kauz

Současný předseda ÚOHS Petr Rafaj, jemuž by bez odvolání skončilo druhé funkční období příští rok, je dlouhodobě terčem kritiky protikorupčních organizací. Šéf úřadu je totiž zapleten do několika kauz z poslední doby, v nichž figurují i politici ANO.

Rafaj musí pryč, ať ho nahradí komise, požadují protikorupční hnutí

Domácí

Podle informací Aktuálně.cz chtěli policisté od například Rafaje slyšet, proč najal na posuzování veřejných zakázek nyní obviněného a již bývalého brněnského politika ANO Jiřího Švachulu. Ten údajně ovlivňoval či ovládal vedení ÚOHS.

Rafaj se rovněž setkával s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem, s nímž řešil zakázku na dodavatele mýtného systému, kterou ÚOHS posuzoval. Policie Rafaje podezřívá, že na Faltýnkův pokyn činil prostřednictvím místopředsedkyně Evy Kubišové v úřadu kroky ve prospěch bývalého provozovatele mýtného, firmy Kapsch. Rafaj nebyl z ničeho obviněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám