Hlavní obsah

Azbest: Metrostav slibuje lepší bezpečnost

Právo, špf, zr

Zveřejnění videozáznamů a fotografií z toho, jak v posledních dnech probíhala demontáž azbestocementových panelů umístěných na fasádě pražského hotelu InterContinental Novinkami.cz a Právem vyvolalo mezi lidmi z okolí, ale i politiky a odborníky velkou vlnu reakcí. Od rozhořčených až po uklidňující typu, všechno je v pořádku, nic se neděje.

Likvidace azbestu při rekonstrukci hotelu InterContinental v PrazeVideo: Tomáš Bajusz/Spolek Občané Prahy 1

 
Článek

Něco se však v pátek přece jenom dít začalo. Ráno ustaly dosavadní práce na demontáži panelů a žádní dělníci už azbestocementové panely v obláčcích zvířeného prachu neodvrtávali. Přišla totiž kontrola z pražské hygieny, která, jak jinak, nic závadného nezjistila.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma uvedl spokojeně, že „po kontrole bylo konstatováno, že k žádnému šíření azbestových vláken do ovzduší nedochází a zdraví dětí ze sousední školy ohroženo není!“

Likvidace azbestu při rekonstrukci hotelu InterContinental

Pokud se články na Novinkách a v Právu dosáhlo toho, že se azbestocementové panely již nebudou demontovat dosavadním otřesným způsobem, pak i to není málo.

Konečně aspoň odsávače prachu

Metrostav v pátek vydal prohlášení, v němž uvádí: „Jako nadstandardní opatření pro uklidnění situace, veřejnosti a okolních obyvatel bude zavedeno několik bezpečnostních postupů. V místech demontáže panelů budou dále instalovány výkonné odsávače prachu. Na místě bude opakovaně a pravidelně prováděno měření koncentrací azbestových vláken.“

Karcinogenní azbest v ovzduší stále hrozí Praze 1

Domácí

Proč nebyly odsávače prachu doposud používány a proč nebylo opakovaně prováděno měření koncentrace azbestových vláken, tak aby se předcházelo uvolňování karcinogenních vláken, však nevysvětlil.

Za další bezpečnostní opatření označil Metrostav změnu zabarvení fixačního prostředku nezbytného k bezpečnostnímu zapouzdření panelů z bezbarvého na modrý. Tím se mělo dokázat, že panely byly opatřeny před transportem z fasády do kontejneru tímto fixačním prostředkem. Z místních obyvatel si za celou dobu demontáže nikdo nevšiml, že by se panely nějakým fixačním prostředkem natíraly.

Počítá se i se zavedením uzavřeného kontrolovaného pásma při demontáži výtahové šachty, která obsahuje velké množství azbestocementových prvků.

Hygiena nic neviděla

Zvláštní úlohu v tomto příběhu hraje pražská hygiena. Její mluvčí Zbyněk Boublík Právu napsal, že žádné kontroly nenašly žádné závady ani nezjistily překročení koncentrace azbestových vláken ve vzduchu.

„Za účelem ověření nastaveného postupu při odstraňování materiálu s obsahem azbestu byla provedena již dvě kontrolní měření koncentrace azbestových vláken v pracovním ovzduší, která dokládají, že v době měření nebyla překročena koncentrace vláken dle platné legislativy,“ sdělil Boublík. Třetí měření provedla akreditovaná firma tuto středu. Na výsledky se tak zatím čeká.

Nebezpečný azbest: Materiál, který škodí zdraví a způsobuje rakovinu

Zdraví

Otázkou je, kdy a kde se tato měření prováděla. Pokud to bylo v době, kdy se na fasádě nepracovalo, pak nemají žádnou hodnotu. Stejně tak není zřejmé, zda se provádělo měření v uzavřených prostorách hotelu, kde probíhají demontážní práce. Ve vyjádření mluvčího hygieny to chybí.

Velké znepokojení vyvolalo u místních hlavně to, že budova není nijak neprodyšně uzavřená a karcinogenní částečky se tak mohou dostat do ovzduší. K tomu podle zákona nesmí dojít. Hygienici však trvají na tom, že se to v tomto případě neděje.

Podle Rostislava Drochytky ze stavební fakulty VUT v Brně by právě kvůli umístění panelů na fasádě bylo zakrytí vhodné. „V Německu by to bylo takto automatické,“ řekl Novinkám. Problém je, že to stojí hodně peněz.

Hygiena: Zakrytí budovy není nutné

Takový postup však nebyl podle Boublíka nutný. „Pokud jde o odstraňování obvodových panelů, které se demontují v místě ocelového rámu, tedy bez jakéhokoliv zasahování do azbestocementových desek, je možné obvodové panely odstraňovat bez vytvoření hermeticky uzavřeného kontrolovaného pásma za dodržení dalších opatření,“ uvedl Boublík. Jako příklad zmínil metodu enkapsulace, tedy postřik odpovídajícím fixačním přípravkem.

S tím souhlasí i vedoucí oddělení životního prostředí Prahy 1 Zdeněk Krenk, který ve svém stanovisku uvádí: „U obdobných rekonstrukcí, kde se sanoval materiál s obsahem azbes­tu, bývá praxí hermetické uzavření objektu. Dle zjištění to však není jediná možnost a konkrétní postup schvaluje hygienická stanice. Není podstatné, kolik tun materiálu se sanuje, ale kolik se ho uvolní (může uvolnit) do ovzduší,“ vysvětluje.

Foto: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce hotelu InterContinental

A co říká hlavní orgán ochrany zdraví obyvatel k tomu, že na videozáznamech je vidět, že dělníci, kteří odsekávají a odvrtávají azbestocementové desky na fasádě hotelu, nejsou oblečeni v ochranných oděvech a chrání se jen respirátory? Kontrolu dodržování postupů – tedy technických, technologických i pracovních – při rekonstrukci InterContinenatlu provedli hygienici přímo na místě koncem dubna.

„Kontrolou nebyly zjištěny závady na místě, ani v dokladové části,“ dodal mluvčí Boublík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám