Hlavní obsah

Ať se Sobotka s Babišem domluví, já toho náměstka dělat nemusím, tvrdí Peřina

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Středočeský radní Jiří Peřina se stal jablkem sváru mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a šéfem ANO Andrejem Babišem. Sobotka chce Peřinu protlačit jako náměstka na ministerstvo financí, které bude řídit Babiš. Jemu se ale takový návrh nezdá a Peřinovi nabídl funkci svého poradce. Sám Peřina v rozhovoru pro Novinky uvedl, že nemusí náměstka dělat za každou cenu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Středočeský radní pro finance Jiří Peřina

Článek

Ve sporu o náměstky se z velké části jedná o vaši osobu. Jak celou záležitost vnímáte?

Vnímám to velmi pozitivně. Nejde ani tak o moji osobu, ale o můj post, respektive o post náměstka ministra financí. Od pana předsedy jsem ještě v době, kdy nebyl ani premiérem, ani nebyla sestavena vláda, dostal nabídku, zda bych nechtěl působit na ministerstvu financí v oblasti daní. Tehdy jsem předběžně souhlasil, bylo to z obou stran nezávazné.

Padla tam už tehdy dohoda na pozici náměstka?

Ano, padla. Projevil jsem zájem o oblast daní, protože jsem odborníkem na daně. Tak mi bylo víceméně přislíbeno, že o sobě budeme vědět, a až to bude aktuální, až bude vyjednána vláda, vyjednány posty a tak dále, že se nějakým způsobem zkontaktujeme.

Kdy jste se dohodl s panem Babišem?

Předminulý týden mi poslal pan předseda Babiš esemesku, jestli bych nebyl ochoten se s ním potkat, takže jsem se s ním sešel minulý týden v pondělí. Musím říci, že jsme si poměrně dost porozuměli, a pan předseda Babiš mi sdělil, že on by rád obsadil klíčové posty náměstků včetně náměstka pro oblast daní svými lidmi, a nabídl mi pozici poradce. Pro mě to byla nabídka, která se neodmítá, takže jsem ji přijal s tím, že všechno bude záviset na dalším koaličním jednání mezi panem Sobotkou a panem Babišem.

Budu se muset podřídit tomu, jak dopadnou koaliční jednání, ale pro mě by nebyl problém dělat funkci poradce. Čili nemusím za každou cenu dělat náměstka.

Takže celý spor teď vázne na panu Sobotkovi, který trvá na tom, abyste byl náměstkem?

Nechtěl bych to říci tak, že je to na panu Sobotkovi. Pan Sobotka je v určitém tlaku i ze strany poslaneckého klubu a vedení strany jako celku. Čili chápu, že on musí pro stranu vyjednat pozice co nejvýhodnější. Není to jen o osobě pana předsedy Sobotky, je to komplexnější, ale asi pochopíte, že strana chce mít pozici ve vedení, v managementu ministerstva chce mít svého člověka. Já osobně jsem odborník na daně, a pokud by se jednalo o jinou oblast, tak bych asi zájem neměl.

Pánové Sobotka a Babiš v pondělí o celém sporu jednali. Mluvil jste po jejich schůzce s některým z nich?

Nemluvil. Informace mám z médií.

Probíráte s nimi průběžně záležitost kolem vašeho případného angažmá?

Jednal jsem jen jednou s panem Sobotkou, jednou s panem Babišem. Další kontakty s těmito pány neproběhly.

Čili necháváte na nich, jak se mezi sebou dohodnou?

Ano, nic jiného mi nezbývá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám