Hlavní obsah

Babiš: Ukecávám lidi s půlmiliónovým platem, aby dělali náměstky, nikoho od ČSSD nechci

Novinky, rsk

Budou straničtí náměstci na každém ministerstvu, jak by to chtěl premiér Bohuslav Sobotka? Ve vládní koalici je z toho první ostrý střet. Jeho představu totiž odmítá lídr hnutí ANO a budoucí šéf financí Andrej Babiš, což potvrdil v rozhovoru pro Právo. Sobotku postoj ANO překvapuje, když hnutí samo podle něj chce mít své zástupce ve vedení ministerstev, která nebude ovládat.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO a kandidát na ministra financí Andrej Babiš

Článek

Říkáte, že náměstky z jiných stran v resortech ANO nechcete. Premiér Bohuslav Sobotka tvrdí, že sami chcete svoje zástupce na jejich ministerstvech. Jak to podle vás je?

Principiálně říkáme, že nechceme žádné stranické náměstky v resortech ANO. Tyto zvyky politických stran se nám nelíbí. Jednáme ale o tom, protože na to pan Sobotka tlačí.

Návrhy kandidátů od soc. dem. jsme už dostali a ČSSD jsme vzkázali, že se na ně podíváme a dáme jim vědět. Soc. dem. chce klíčové posty, které jim na resortech dávat nebudeme. A pokud k dohodě nedojde, budeme to v pondělí s předsedy řešit.

Samozřejmě, pokud nám chtějí na ministerstva dát náměstky, tak my také chceme mít svoje náměstky jinde. To je logické. Pokud tedy dojde ke globální dohodě mezi stranami, tak to nevylučuji. Musí ale jít o odborníky.

Jak jste tedy spokojeni s nabídkami ČSSD?

Už jsem se potkal s panem (Jiřím) Peřinou a pak vyšel článek o tom, že se kamarádí s panem Rathem (za hejtmana Davida Ratha byl Peřina šéfem investičního odboru Středočeského krajského úřadu - pozn. red.). Tak já nevím, co to tam ČSSD má za kandidáty. Podobně se mi nelíbí, když pan Sobotka prosazuje pana Hulinského s jeho minulostí na ministerstvo školství.

Sobotka tvrdí, že když někdo pracoval za Ratha na Středočeském kraji, tak to neznamená, že se dopustil něčeho špatného, a že Peřina je dvacet let odborníkem na daně. Hulinský se zase léta věnuje sportu.

To posoudím já, kdo je, nebo není odborník. Pokud pan Sobotka má někoho, kdo bude odpovídat mým kritériím na náměstka, tak proč ne? Pan Peřina ale po našem setkání uznal, že ani náměstka pro daně dělat nechce a že mi bude dělat poradce.

Jednám s lidmi ze soukromé sféry, z nichž někteří berou 300 až 500 tisíc měsíčně, a snažím se je ukecat, aby mi přišli pomoci za plat náměstka, což je 90 tisíc. A představte si, že se ještě najdou takoví lidé, kteří tuto zkorumpovanou zemi v rozkladu chtějí zachránit.

Sobotka říká, že cizí náměstci jsou pro koaliční strany výhodní i jako zdroj informací.

Náměstek má hlavně být někdo, kdo je schopný řídit určitý sektor v resortu. Potřebuji tam lidi na práci, ne aby tam byli kvůli informacím pro ČSSD. Ať si klidně její lidi chodí na porady vedení resortů.

Nemáme problém poskytnout informace, koaličním partnerům poskytneme všechny. A nejen jim. Lidé, kteří platí daně, chtějí vědět, jak se s jejich penězi nakládá. Například by bylo zajímavé se podívat, za jakých podmínek a do jakých nemocnic putuje 260 miliard z VZP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám