Hlavní obsah

Ať most nese Bémovo jméno, ne Havlovo, navrhuje náměstek primátora

– Praha
Novinky, val

První náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) odmítá návrhy, aby se budovaný Trojský most, jenž má spojit holešovický a trojský břeh Vltavy, jmenoval po exprezidentu Václavu Havlovi. Upozornil, že předražená stavba je "památníkem" minulého vedení města, a proto by měla nést jméno exprimátora Pavla Béma (ODS). Návrh se chystá předložit radním.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Trojský most spojí holešovický a trojský břeh.

Článek

„Most vznikl jako honosný památník bývalého pražského primátora Pavla Béma, tak jej po něm pojmenujme. Jen ať se hrdě přihlásí ke svému ‘přínosu’ městu,“ komentoval Hudeček údajné množící se návrhy, aby se most jmenoval po zesnulém exprezidentovi.

Upozornil, že most vyjde metropoli na 1,1 miliardy korun, ačkoli minulé vedení s Bémem v čele deklarovalo, že cena nepřekročí půl miliardy.

Zhruba 260 metrů dlouhý a 36 metrů široký most by se měl pro pěší a cyklisty, pro které bude vyhrazena visutá konstrukce po bocích mostu, otevřít už na podzim letošního roku. V té době už by po něm měly jezdit také tramvaje. Pro auta bude přístupný až příští rok.

Vyšetřování odloženo

„Jsem pevně přesvědčen, že Václav Havel by nebyl nijak potěšen z toho, že jeho jméno je spojeno s mostem, který je mementem rozhazovačnosti našich předchůdců,“ dodal Hudeček, který hodlá svůj nápad navrhnout místopisné komisi Rady hlavního města Prahy.

O Trojský most se až do loňského prosince zajímala protikorupční policie. Případ po roce a půl odložila s tím, že se nepodařilo zjistit podezření ze spáchání trestného činu. Detektivové případ vyšetřovali z důvodu podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám