Hlavní obsah

Armáda zvažuje, že pošle do Afghánistánu více vojáků

– Praha • Aktualizováno

V souvislosti s navyšováním počtů amerických i dalších spojeneckých vojáků v Afghánistánu zvažuje ministerstvo obrany posílení české účasti až o stovku lidí. Ve středu o tom informoval ministr obrany Martin Barták.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Barták

Článek

O zvýšení české účasti v misi ISAF například o radiolokátor Artur či o posílení českého týmu školícího prapor afghánské armády chce co nejdříve jednat s politickými stranami, především se sociální demokracií. Ta zvyšování počtů vojáků v misích odmítá.

"Určitě by se nejednalo o bojové uskupení a určitě ne pro rok 2010 o speciální síly," vysvětlil ministr obrany. "Jednalo by se o další podpůrné jednotky," doplnil ministr.

Ve hře je podle něj v ČR neužitečný radiolokační systém Artur či posílení týmu odborníků, kteří cvičí afghánské letce či jiného, jenž má na starosti výcvik praporu Afghánské národní armády. Zvyšování počtů musí vycházet z požadavků Severoatlantické rady, zdůraznil ministr.

V afghánském Lógaru působí český provinční rekonstrukční tým, v zemi operuje i jednotka tvořená příslušníky 601. skupiny speciálních sil a kontingent české armády je i na letišti v Kábulu.

Americký prezident Barack Obama v úterý místního času oznámil, že chce do poloviny roku 2010 poslat do  Afghánistánu dalších 30 tisíc vojáků. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v této souvislosti dodal, že očekává od spojenců navýšení počtu vojáků o dalších pět tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám