Hlavní obsah

Armáda slevuje, vezme i lidi s vyšším tlakem či alergiemi

Právo, Oldřich Danda

Česká populace je natolik stižena civilizačními chorobami, že vedení české armády dovolí obléknout uniformu i těm, které dosud vojenští lékaři považovali za neschopné služby. Vojáky se budou nově moci stát i lidé trpící vysokým tlakem nebo alergiemi. Jinak vojenští náboráři nemají šanci splnit objednávku generálního štábu: nabírat každý rok okolo dvou tisíc nováčků.

Foto: vavyskov.cz

Výcvik ve Vojenské akademii ve Vyškově

Článek

Ze zdravotních důvodů každoročně vyřazují až dvě pětiny zájemců. Na ministerstvu obrany proto začali přepisovat zdravotní vyhlášku a zmírňovat některé mantinely.

Vedení resortu chce zvýšit počet vojáků ze současných 21 tisíc vojáků na 26 tisíc během pěti let. Z armády každý rok navíc odchází průměrně tisíc vojáků. „Příkladem takových onemocnění, kde lze zmírnit nároky na přijetí do armády, jsou například dobře korigovaná primární hypertenze nebo některé formy alergií ovlivnitelné běžnou léčbou antihistaminiky,“ sdělil Právu plukovník Richard Kraus, šéf zdravotníků sekce podpory ministerstva obrany. Tato sekce má změnu zdravotní vyhlášky na starosti.

Nováček se stane pro armádu přijatelným, pokud bude pod lékařskou kontrolou a svou nemoc pomocí léků zvládne. O jak rozšířené neduhy jde, ukazují statistiky. Podle kardiologické kliniky IKEM má např. s hypertenzí neboli vyšším tlakem problém až 35 procent dospělých, tedy až dva a půl miliónu českých občanů.

Mohou být právníky či IT specialisty

Uspět u posudkových lékařů by nově mohli i lidé, kteří v minulosti podstoupili závažné operace pohybového aparátu. Nově by měli posudkoví lékaři posuzovat zdravotní stav také podle toho, na jaké místo by měl být uchazeč zařazen. „Pracujeme na novelizaci zdravotní vyhlášky tak, abychom zbytečně nezavírali dveře pro vstup do armády zájemcům a zvláště odborníkům, u kterých jejich zdravotní stav nebude na překážku při dalším výkonu služby,“ uvedl Kraus.

V praxi to tedy bude znamenat, že např. u počítačových specialistů nebo právníků, kterých má armáda dlouhodobě nedostatek a u nichž se nepočítá s nasazením v poli, se na některé zdravotní nedostatky, např. na počet dioptrií, nebude brát takový zřetel.

Podle Krause bylo loni při zdravotnické prohlídce vyřazeno 39 procent uchazečů. Polovina z nich narazila u psychologů, protože např. nemají dostatečné intelektuální nebo poznávací schopnosti nebo u nich hrozí riziko, že nezvládnou zátěž.

Nová vyhláška by mohla zvýšit úspěšnost adeptů z 60 na 70 procent
Richard Kraus, šéf sekce

„Dalšími nejčastějšími zdravotními problémy jsou alergie, ekzémy, astma či obezita, hypertenze nebo stavy po operacích pohybového aparátu,“ dodal plukovník. Díky zmírnění podmínek by se do armády mělo dostat až o deset procent víc žadatelů než dosud.

„Očekáváme, že vhodnou úpravou podmínek můžeme dosáhnout navýšení úspěšnosti uchazečů. Ta je dnes zhruba 60 procent a do budoucna by mohla narůst až na 70 procent,“ uvedl Kraus. Zmírnit kritéria však podle něj rozhodně nelze například v rámci psychologického vyšetření či závažných onemocnění, která mohou vyvolat například poruchy vědomí nebo kolapsové stavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám