Hlavní obsah

Armáda, politici i veřejnost si připomněli 70. výročí popravy generála Heliodora Píky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U budovy generálního štábu v pražských Dejvicích si vojáci, politici i veřejnost v pátek připomněli 70. výročí popravy generála Heliodora Píky. Ten byl obviněn ze špionáže a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k smrti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pietní akt u příležitosti 70. výročí smrti generála Heliodora Píky

Článek

V proslovech mluvčí zmiňovali kromě generála Píky jeho syna Milana, který bojoval za očištění otcova jména. V roce 1968 dosáhl rehabilitace procesu, ve věku 96 let letos v březnu zemřel. Další častou zmínkou bylo odsouzení komunistického režimu a zločinů spáchaných na vojácích.

Pietního aktu se účastnili i členové rodiny generála Píky, jeho synovci Jan a Karel převzali Záslužný kříž ministra obrany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generál Emil Boček na pietě u příležitosti popravy generála Heliodora Píky

Výstava Destrukce důstojnického sboru po roce 1948, která byla zahájena před budovou generálního štábu, mapuje období 1945 až 1958 a příběhy tisíců perzekvovaných vojáků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Synovci Heliodora Píky

„Vycházíme nejen z vyšetřovacích a soudních spisů těch procesů, ale i z operativních svazků Státní bezpečnosti, případně i z memoárové literatury,” řekl spoluautor výstavy Prokop Tomek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Prahy Zdeněk Hřib na pietním shromáždění

Generál Heliodor Píka byl československý voják a legionář. Po druhé světové válce se stal náměstkem náčelníka generálního štábu. Po komunistickém puči byl obviněn ze špionáže a ve vykonstruovaném procesu v roce 1949 trvajícím pouhé tři dny odsouzen k trestu smrti. Dne 21. června 1949 byl v plzeňské věznici Bory oběšen. Jeho tělo se dodnes nenašlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výstava Destrukce důstojnického sboru po roce 1948.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám