Hlavní obsah

Armáda pojala převoz ostatků německých vojáků jako náročnou operaci

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Jako náročnou logistickou operaci pojala Armáda ČR středeční přemístění téměř čtyř tisíc ostatků vojáků německého wehrmachtu, které byly několik let uloženy v soukromém objektu v areálu Severočeské armaturky v Ústí nad Labem.

Článek

Již po sedmé hodině ráno začalo do areálu firmy postupně najíždět patnáct vojenských nákladních tater, které vyvolaly šok u několika zaměstnanců. Ti totiž o plánovaném převozu papírových truhliček do Plzně neměli ani potuchy. Vojenská kolona zamíří po noční zastávce v Plzni ve čtvrtek ráno do výcvikového prostoru Brdy do lokality Míšov - Borovno, kde ostatky budou provizorně uloženy.

Tatry odjížděly z Ústí nad Labem ve třech skupinách po pěti autech za doprovodu vojenských policistů. Náročnou operaci na místě monitoroval i vojenský lékař a hygienik.

Roční pronájem bude 28 000 Kč

"Roční pronájem je symbolický, jde o částku 28 000 korun. Smlouva o uložení pouze těchto čtyř tisíc ostatků s termínem do konce roku 2008 bude podepsána ve čtvrtek mezi zástupci ministerstva obrany a Lidového spolku pro péči o německé válečné hroby. Poté by měly být definitivně pohřbeny. V místě uskladnění ostatků je ve čtvrtek plánována modlitba katolického a protestantského kaplana duchovní služby Armády ČR," řekl Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS) již dříve řekl, že chce, aby ostatky vojáků byly co nejrychleji uloženy důstojnějším způsobem. Jeho náměstek Jan Kubata (ODS) doplnil, že způsob jejich skladování v hale armaturky je pro město nepřijatelný.

Lubomír Ptáček, majitel stavební firmy, která si halu pro uskladnění ostatků pronajala, vyhledávala je a připravovala k pohřbení, ve středu řekl, že firma zatím exhumace zastavila.

"Nyní budeme hledat místo, kde budeme ostatky opět shromažďovat. V Ústí to už nebude. Do budoucna počítáme již jen s exhumacemi, o které nás požádají například města či obce třeba v rámci různých stavebních projektů," dodal Ptáček. Jeho firma vyzvedla ostatky zhruba 22 000 německých vojáků, 18 000 jich bylo uloženo v nových hrobech, 4000 skončily v Ústí. Podle Ptáčka je v ČR ještě asi 20 000 ostatků, které už ale prý jeho firma exhumovat nebude.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám