Hlavní obsah

Armáda plánuje vyslání až 300 vojáků do Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda by v příštím roce mohla vyslat do Iráku jednotku o síle 200 až 300 osob. Ve středu to uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s tím, že misi by musela schválit vláda a parlament.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Ilustrační foto

Článek

Stropnický řekl, že se připravuje vyslání větší skupiny, kterou by mohly tvořit dvě či tři stovky vojáků. Její složení není podle něj zatím úplně určené. „Může to být naskládané z různých specializací. Je tam velký zájem o naše zdravotníky, nevím, jestli budeme mít na to kapacitu,” poznamenal ministr. Do Iráku by v případě souhlasu vlády a parlamentu mohla jednotka odjet v druhé polovině příštího roku.

V Iráku v současné době působí přes 30 českých vojáků z leteckého konzultačního týmu, který radí Iráčanům při pilotování a servisu letounů L-159. Irák si je koupil v Česku. Mise by měla trvat do konce roku 2018.

Na konci září do země odletěli čtyři vojenští policisté, kteří budou mít na starosti výcvik iráckých kolegů. Od ledna jich tam bude působit celkem sedm. Na začátku roku 2018 česká armáda v Iráku nasadí dvanáctičlenný výcvikový tým, který se zabývá ochranou před zbraněmi hromadného ničení.

Mise v Afghánistánu i Pobaltí

Stropnický připomněl, že příští rok česká armáda vyšle dohromady téměř 300 vojáků do Pobaltí v rámci posílení přítomnosti NATO na východním křídle aliance. V současné době má na misích kolem 400 vojáků, nejvíce jich působí v Afghánistánu. Jejich počet by se podle Stropnického neměl výrazně měnit. „Vzhledem ke své velikosti jsme hodně aktivní. Když se říká, že se problém migrace má řešit v místě, tak přesně to děláme hodně,” řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám