Hlavní obsah

Armáda nabírá stovky nováčků, přibývá žen

Právo, Jan Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov

Vstupní budova ve Výcvikové základně ve Vyškově ve středu praskala ve švech. Přišlo tam přes tři sta nováčků, aby prožili první den služby v armádě, kam se v hospodářské krizi hlásí stále více lidí. V kině jim byl nejdříve promítnut film Země nikoho. Pak prošli přijímacím kolečkem, dostali výstroj a ubytovali se.

Článek

Už brzy z rána stála před přijímací halou na vyškovské základně dlouhá fronta rekrutů. Podle seznamu vstupovali dovnitř, aby se zaevidovali a byli rozděleni do jednotek. Nejvíc narvaný byl však blízký kinosál, kde na evidenci čekali ostatní nováčci. Ti doslova hltali tragikomedii Země nikoho, která vypráví o peripetiích dvou vojáků z nepřátelských táborů uprostřed války v Bosně roku 1993. Před kinem postávali nedočkaví instruktoři.

"Teď absolvují základní přípravu a z civilistů se změní v profesionální vojáky. Měli by se fyzicky i psychicky zocelit,“ řekl instruktor Roman Prýgl, který se bude o rekruty s kolegy starat. Armáda přijímá nováčky čtyřikrát do roka. Největší zájem je o řidiče, kuchaře a spojaře. Po tříměsíční tvrdé přípravě, kdy budou při bezplatném stravování pobírat gáži 11 000 korun hrubého měsíčně, se stanou plnohodnotnými vojáky.

Foto: Miroslav Knot, Právo

Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

:. Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

FOTO: Miroslav Knot, Právo

"Jsme jednou z mála institucí, která nyní nabírá nové lidi. Největší zájem však očekáváme v druhé polovině roku,“ podotkl velitel základny Jaromír Zuna k tomu, že o službu v armádě je následkem hospodářské krize stále větší zájem. V přijímací hale to bylo i včera vidět. Vždyť se tam vystřídalo 304 rekrutů. Po administrativním kolečku a lékařské prohlídce odcházeli nováčci ve skupinách k vystrojení.

Ve skladu o kus dál dostali tašku s maskáčovým vzorem, v ní ešus, polní láhev, sluneční brýle, krém i kartáč na boty a další propriety. V prvním patře pak veškeré oblečení a až na výjimky hodnost rotmistra. "Ženské jsou vybíravé, takže zdržují. To víte, chtějí se líbit i v maskáčích. Někteří kluci zase nevědí čísla bot, protože jim je vždycky kupovala maminka,“ postěžoval si jeden z výstrojářů.

Foto: Miroslav Knot, Právo

Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

:. Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

FOTO: Miroslav Knot, Právo

"Před dvěma lety jsem v armádě skončil, ale v civilu se mi moc nedařilo, takže se vracím,“ sdělil čtyřiačtyřicetiletý Roman Nováček z Vyškova, který se při nástupu choval jako ryba ve vodě. Zato pětadvacetiletá Jitka Marcinková se tvářila posmutněle. "V rodině mám už několik vojáků. Nedávno jsem se stala vdovou a rozhodla se změnit styl života. Po roce přípravy a kursů bych měla ve Strakonicích nastoupit jako vojenská personalistka,“ vysvětlila bývalá učitelka z Týna nad Vltavou.

:. Náborový klip AČR - Jsme profesionálové

Srovnána do trojstupů odešla skupina k ubytovnám. Táhnout vlastní tašky a ještě celou výstroj dělalo některým problémy, takže se zpozdili. "Proč to ostatní stíhají a vy ne? Tak rychle,“ napomenul je poprvé instruktor. Následně část z nich vysupěla do čtvrtého patra - nejel výtah - patřičné budovy a ubytovala se v třílůžkových pokojích. Zanedlouho se někteří začali hrnout do kadeřnictví. "Dnes je asi budu stříhat do večera,“ posteskla si kadeřnice nad přílivem bažantů.

Foto: Miroslav Knot, Právo

Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

:. Skupina nováčků zažívá první den v profesionální armádě

FOTO: Miroslav Knot, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám