Hlavní obsah

Arenberger proti etice nezhřešil, shodla se univerzitní komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exředitel vinohradské nemocnice a epizodně také ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) neporušil tím, že ve své soukromé praxi prováděl klinické studie, Etický kodex Univerzity Karlovy. Shodla se na tom univerzitní komise.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

Podnět k etické komisi univerzity podal loni v červnu za akademický senát 3. LF UK její děkan Petr Widimský. Kritizováno bylo jednak to, že dělal Arenberger studie mimo fakultní nemocnici, ale i to, že ve výsledné publikaci nebylo zmíněno místo, kde studie skutečně proběhly.

To byl podle komise jediný Arenbergerův přešlap. Ovšem nikoliv tak velký, aby šlo o porušení kodexu, závažné porušení publikační etiky anebo faktické poškození univerzity.

Mediální lynč, manipulace, ale dobrá zkušenost, řekl při rezignaci Arenberger

Domácí

Ke studiím na soukromé klinice uvedla komise následující: „Etická komise UK chápe citlivost otázky prováděných klinických studií v soukromém zdravotnickém zařízení zejména v kontextu mediální kampaně zahrnující celou řadu obvinění a též některých nešťastných mediálních výroků dotčeného. Komise nicméně neshledává dostatečnou oporu pro tvrzení, že by dotčený prováděním klinických studií mimo fakultní nemocnici porušil Etický kodex UK.“

Velký počet studií

Studií, které byly Arenbergerovi schváleny, však byl, jak upozornilo vedení fakulty v podnětu, „neobvykle velký počet“. Paradoxem je, že je přiklepla etická komise FN Královské Vinohrady, kterou od října 2019 vedl Arenberger jako ředitel a předtím roky jako náměstek. Mezi roky 2018 až 2021 mu bylo schváleno 28 nových studií, které koordinoval a prováděl ve svém zařízení. U dalších 23 studií prováděných v sanatoriu měl být veden jako hlavní zkoušející, stojí v dokumentu.

Válek odvolal Arenbergera z funkce šéfa vinohradské nemocnice

Domácí

Kdyby se studie prováděly ve fakultní nemocnici, mohla z toho podle vedení LF nepřímo finančně těžit i fakulta. Arenberger však namítl, že šlo o studie s malými počty vhodných pacientů, které nejsou pro nemocnici ekonomicky zajímavé a pokrývají často jen nejnutnější náklady.

A jaký je tedy závěr? Zásadní podle univerzitní komise je, jestli dotyčný plní své závazky a povinnosti vůči univerzitě. Což se stalo. U vedoucích pracovníků, jako jsou ředitelé a náměstci nemocnic, by na to měl být kladen větší důraz. Měnit kodex se kvůli tomu ale nemusí.

„Etická komise odmítla všechny pochybnosti, takže aktuálně není potřeba postupy měnit,“ reagoval Arenberger pro Právo na dotaz, zda neuvažuje o změně dosavadních postupů.

Ministrem 48 dnů

V mnohém se pro Arenbergera problém se střetem zájmů vyřešil, jelikož ho současný ministr zdravotnictví z vedení FN Královské Vinohrady koncem letošního ledna odvolal. Dál tam zůstává přednostou Dermatovenerologické kliniky.

Uznávaný dermatovenerolog po nástupu do ministerského úřadu loni na jaře čelil mnoha podezřením, která se mu tehdy nedařilo vysvětlit, což nakonec zavinilo i jeho pád. Server SeznamZprávy upozornil mimo jiné na to, že v rámci soukromé praxe dělal na živnostenský list klinické studie. Příjmy z nich ovšem nevykázal v majetkovém přiznání. Později se objevily další nesrovnalosti v majetkových poměrech.

Končí ministr, kterému zlomili vaz kostlivci v podobě majetku

Domácí

Pořádně exministr nevysvětlil ani to, kde pro své studie bral pacienty. Podle některých médií se totiž dříve léčili ve FN Královské Vinohrady, odkud byli přesměrování do Arenbergerovy soukromé kliniky.

Ministrem byl loni pouhých 48 dnů. Hned po jeho nástupu média upozornila na to, že fakultní nemocnici, kde byl toho času ve vysoké funkci, pronajímal jednu ze svých budov pro účely archivu. To už nyní neplatí. Nemocnice pro archiv vybrala nové prostory. Stejně tak panovaly pochyby o tom, zda při získání bytu v centru Prahy neporušil zákon. Podezření se však nijak nepotvrdila. Policie žádný trestný čin nezjistila. Nezávadnost privatizace bytu potvrdily také úřady Prahy 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám